kecskemét / galériával

2021.10.23. 20:00

Monumentális kőplasztikák is láthatók Balanyi Zoltán kiállításán

Balanyi Zoltán szobrászművész Kontempláció című kiállítása nyílt meg a napokban a kecskeméti Hírös Agórában. Az alkotások nagyobb része a földszinti kiállítóteremben tekinthető meg, három monumentális kőplasztika azonban az épület előtt, a Deák téren.

Sebestyén Hajnalka

Hírös Agóra és a Kecskeméti Képzőművésze Közössége szervezésébe Balanyi Zoltán DLA szobrászművész kiállításának megnyitója.

Fotó: Bús Csaba

A Hírös Agóra és a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének közös tárlatán a vendégeket először Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének elnöke köszöntötte. Megjegyezte jó néhány tonnát megmozgattak, míg berendezték a tárlatot. A kőplasztikák élőben is megidézik az elmúlt három évben épült szoborparkok atmoszféráját, mint például ami Balaton-felvidéken vagy éppen Kerekegyházán született. Ott a szabadban a napsugár horizonttól horizontig jár, teljesen éri az alkotásokat, itt a Deák téren csak háztetőtől háztetőig, így csak súrolja a fény, de ettől még csodálatosak.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is méltatta a művészt. – A kecskeméti képzőművészek nagyon színes, sajátos világa, munkássága értéket ad a városnak. Az alkotók között vannak tősgyökeres kecskemétiek, és olyanok is, akik az ország távolabbi pontjairól, vagy éppen a határokon túlról költöztek a városba. Valamennyiükre büszkék vagyunk, hiszen sokat köszönhetünk nekik. Ugyanakkor mégis mindig különleges, ha tősgyökeres kecskemétinek van tárlata, mint most Balanyi Zoltánnak, aki művészcsaládba született. A városban nőtt fel, vált művésszé.

Életének jelentős állomása ez a tárlat is, olyan alkotásokat mutat be, melyekkel gondolatait közvetíti. Büszkék vagyunk rá, és gratulálunk

– mondta az alpolgármester.

Fotó: Bús Csaba

A tárlatot Bojár Iván András művészettörténész nyitotta meg. – Hosszú ideje nyomon követem Balanyi Zoltán munkásságát, így most saját szemszögemből közelítem meg a munkásságát, ahogyan én figyelem őt. Segítséget, fogódzót nyújtva azoknak, akiknek nincs kapcsolatuk az ősi, kortárs művészettel. Zoltánt rendalkotó embernek ismerem, a rend emberének, aki maga körül mindig rendet teremt. Amihez nyúl maga körül, ott egyfajta rend lesz. Rendet teremt a világban. Kapcsolatban áll a világ rendjével, az univerzális renddel, a Mindenség rendjével, ami egy falevélben, vagy a felhőkben található meg – fogalmazott.

Mint mondta, Zoltán bemutatott neki egy hat tonnás gránit tömböt, melyet saját maga hasított szét. – A belsejében olyan fantasztikus struktúra van, amit ember nem tud alkotni. Ami általa feltárult, azon keresztül, ha az ember megfelelő szívvel figyeli, megérinti a felületét, valamit megért abból a rendből, ami az egész univerzumot működteti. Arról árulkodnak, amiről szól a világ, amitől elszakadtunk a járvány miatt. Megmutatja, hogy a túlpörgetett civilizációnkban hol találjuk meg a támpontokat. Zoltán munkáiban ősi jelek jelennek meg, nem azért mert ilyet akar csinálni. Azt mondja, ezeket megimádkozta. A kiállítás címe, kontempláció, azaz elmélyülés, meditáció, ima. Valamiféle kapcsolatfelvétel azzal a mindenséggel, melyek megragadhatók egyes munkáiban. Ezek a szobrok őszinték, nem kamuk, ami ritka a kortárs művészetben. Itt nincs formalizmus. Nekünk is segítenek elmélyülni, kontemplálni – zárta gondolatait Bojár Iván András.

Balanyi Zoltán kiállítása november 7-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!