kerekegyháza

2021.10.25. 19:55

Főleg a grafika iránt vonzódik Körmendi Rita

A Martonvásáron élő Körmendi Rita a négy évszakot idézte meg munkáival. A kiállítását a napok láthatták az érdeklődők a kerekegyházi Szecsődi Udvarházban.

Gulyás Sándor

Körmendi Rita a kiállításon a négy évszakot idézte meg munkáival

Fotó: Gulyás Sándor

Verseivel és festményeivel mutatkozott be a napokban a Martonvásáron élő Körmendi Rita a kerekegyházi Szecsődi Udvarházban. Az alkotó a négy évszakot idézte meg munkáival. A kiállításmegnyitó hangulatát a Rózsahölgy duó műsora tette teljessé.

Körmendi Rita festészet és költészet iránti érdeklődése már kora gyermekkorában megmutatkozott. Édesanyja legnagyobb bosszúságára az ötéves kislány a művészi hajlamait a könyváruk legértékesebb darabjain élte ki, cikornyás betűket festve a lapok szélére. Rímfaragással is egészen korán megpróbálkozott, első versét tízévesen írta, amit azonban nem mutatott meg senkinek.

– Az élet úgy hozta, hogy tehetségemet sok évig nem tudtam kamatoztatni. Nyolc évvel ezelőtt egyik ismerősöm ajándékboltjában vásároltam festőkészletet magamnak, egyben elvállaltam apróbb dísztárgyak díszítését. A kerámiamalackák pingálása közben érett meg bennem a gondolat, hogy megpróbálkozom a festéssel. Első képem egy virágos csendélet volt. Párom ösztönzésére tovább folytattam a próbálkozást, autodidakta módon fejlesztettem magam, a mesterség alapjait a világhálóról lestem el.

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, ami bátorságot adott, hogy folytassam a festést.

Időközben felvételt nyertem a Günzburgi Off-Art társulathoz, melynek addig voltam tagja, míg haza nem költöztem Németországból. Ez idő alatt több csoportos kiállításon is részt vettem, első önálló tárlatom Burgauban volt. Állandó kiállításom az ausztriai Irdningben, a Gasthof Grabenwirtben látható – emlékezett vissza Körmendi Rita.

A német honban élő Körmendi Rita itthon is megpróbálkozott nevet szerezni magának. Kiállításokon szerepelt, versei mesekönyvekben, antológiákban, magazinokban jelentek meg.

– A festészet kapcsán kerültem közel a költészethez. Az interneten böngészve leltem rá a rímfaragással foglalkozó közösségre, melyek közül néhányhoz magam is csatlakoztam. Tagja lettem több hazai csoportnak és társulatnak, egyebek között a Cserhát Művész Körnek, a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének, a Kulturált Költők és Művészek Társaságának, illetve jó néhány internetes csoportnak. Sorra születtek meg rövidebb és hosszabb verseim.

Témájukat saját életem történéseiből, érzéseimből, hangulataimból merítettem, de gyakran írok verseket adott témákra is.

A közeljövő tervei között szerepel önálló kötetem megjelentetése. Régen dédelgetett álmom pedig egy gyermekeknek szóló verses mesekönyv, melyhez magam készítem el a képanyagot is. Legfontosabb célomnak tekintem, hogy megismerjem és elsajátítsam a szakma mesterfogásait. Az utóbbi időben leginkább a grafika felé vonzódom – tette hozzá az alkotó.

Körmendi Rita a kiállításon a négy évszakot idézte meg munkáival
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!