Somogyiné Bergmann Mária

2021.10.14. 16:55

Családja történetén keresztül mutatja be a kitelepítések, padlássöprések időszakát

Felolvasással egybekötött könyvbemutatón ismerhették meg az érdeklődők Somogyiné Bergmann Mária Menekülés című regényét a Forrás-Új Tükörklub szervezésében kedd este a kiskunhalasi Közösségek Házában.

Mester-Horváth Nikolett

Somogyiné Bergmann Mária

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A császártöltési sváb családban született, jelenleg Kiskőrösön élő nyugdíjas pedagógus második könyve felmenőinek állít emléket. Az alkotás – az írónő saját bevallása szerint – első regényének, a Judit szerelmeinek előzménye, ami saját családjának történetét bemutatva tárja elénk a II. világháború utáni évekből a német kisebbségeket ért szörnyűségeket.

– Első könyvem sikere is motivált az újabb mű megírására, de hasonlóan ösztönzően hatott rám Ritter Imre soroksári megemlékezésen mondott beszéde. Ráeszméltem, hogy az én szüleimmel is ez történt, és szeretném megírni, min mentek keresztül

– avatott be a könyv születésének történetébe Somogyiné Bergmann Mária.

Somogyiné Bergmann Mária második könyvét mutatta be Kiskunhalason
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Mint mondta, először édesapjával beszélgetett többek között a kitelepítésekről és a padlássöprésekről, majd a család többi tagjai is mesélni kezdtek. Nehezen indultak el a párbeszédek, mert a rokonok életében hosszú ideig tabu téma volt, amit átéltek, hisz a fennálló rendszer megtiltotta, hogy beszéljenek róla.

– Ezért is volt fontos számomra, hogy papírra vessem családunk történetét, hogy végre kimondhassák, amikről sokáig hallgatniuk kellett. A szörnyűségek felelevenítése közben pedig kibontakozott előttem édesapám és édesanyám megismerkedésének, szerelmének története. Olyan emlékekről hallottam, amiket lehet, hogy másként, sosem ismertem volna meg – vallott személyes élményeiről Somogyiné Bergmann Mária.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A családregény foglalkozik a málenkij robottal (kényszermunka a Szovjetunió területén) is, amitől Mária édesapja egy hegedűhangfogónak köszönhetően megmenekült. Erről azonban nem árult el részleteket az írónő, arra biztatva a jelenlévőket, hogy olvassák el a könyvét.

Somogyiné Bergmann Mária arról is beszélt a halasi könyvbemutatón, hogy regényének címe szimbolikus, ami tükrözi, hogy felmenőinek lényegében egész életükben menekülniük kellett. – Az egymás iránti szeretetük tette elviselhetővé számukra a gyötrelmeket, az erős összetartozásuk mindvégig segítette őket a túlélésben – zárta gondolatait az írónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!