galériával

2021.10.21. 22:00

Angelo Minuti és Csurgó Erika alkotásai láthatók a kecskeméti Spalettában

Angelo Minuti szobrászművész és Csurgó Erika grafikus alkotásaiból nyílt tárlat Kecskeméten, a Spaletta étteremben. A csütörtöki megnyitó hangulatát emelte Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színművész, az Operettszínház musical- és operett énekes olasz dalcsokra.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A közönség a Kecskeméti Szalon kiállítás-sorozat tizedik és egyben záró programjaként találkozhatott a művészekkel, Steiner Ágnes főszervező jóvoltából. A Spaletta Étterem és Sörház mecénásként állt a kulturális értékeket közvetítő kezdeményezés mellé, a tulajdonosok Both Krisztina és férje, dr. Csőszi Tibor mindketten elkötelezettek a művészeti értékek iránt.

Angelo Minuti szobrászművész és Csurgó Erika grafikus életútját és alkotásait Kalmár Ferenc, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, miniszteri biztos méltatta elsőként.

Angelo Minuti Olaszországban született Milánó környékén, Bergamo megyében. Életútja során több rangos elismerésben részesült, a világ számos országában volt kiállítása. Napra pontosan 21 évvel ezelőtt, 2000. október 21-én költözött Kecskemétre. Ennek tiszteletére a kiállításon 21 alkotását mutatta be, melyek a zene világát idézik meg.

A Milánói Művészeti Főiskolán szerezte meg a művészmesteri tanítói oklevelét. Mint Milánó legrégebbi bronzöntöde tulajdonosa és művészeti vezetője az elkövetkező években a legfontosabb olasz szobrászokkal működött együtt és segítette nagyméretű szobrok létrehozásában. 1975-től láthatók kiállításai, Európától Japánon és Taiwanon át a kaliforniai San Diegoig.

Számos alkotása nyilvános köztereken kapott helyet, többek között Svájcban, egy II. János Pál pápát ábrázoló féldombormű, amelyet személyesen a pápa avatott fel.

Luciano Pavarotti arcképéről szobrot készített személyes ismeretség kapcsán, akinek a gyűjteményében van a Musica e Poesia címet viselő Angelo Minuti szobor.

Különlegességek közé tartozik a 2000-ben megvalósított 33 négyzetméteres nagyságú bronz fél-domborműve és egy 11 méter széles bronz kapuja, melyeket egy Milánóhoz közeli villában helyeztek el. Kecskeméten a Kisfaludy Ház előtt látható alkotása, a Repülés, valamint Hetényegyházán Móricz Zsigmond szobra. Kecskemét-Hetényegyházán találta meg új otthonát, azt a nyugodt környezetet, mely alkotói munkájához ideális a számára. Megalkotta a maga kis olasz Toscana-ját. Nagyon megszerette a várost, jól érzi magát.

Saját munkásságáról a következőképpen vallott: „Munkáimban megtalálhatók az ellentétek, amelyek kontrasztot alkotnak, de összekötődnek. A figurális alkotásaimban sok fantáziával és szabadsággal kezelem az anatómiát. Az ihlet forrása számomra a természet formái.”

A művész azt is elárulta, egykoron a mestere azt mondta neki, ha eredeti akarsz lenni, akkor valami különlegeset, valami furcsát kell készítened.

A most látható 21 alkotását, a szobrokat és grafikákat a zene világa szabadon ihlette meg. Nem zeneműveket akart reprodukálni, hanem pillanatokat, zenei érzelmek metamorfózisát. Az emberi alak mindig jelen van a kompozíciókban, miközben mentes az akadémiai szabályoktól, szabadon szárnyalnak egy álomszerű világban

A kiállítás másik alkotója, Csurgó Erika Budapesten nőtt fel, ahol házuk közelében lévő rétre mindig szívesen ment ki. A természet ihlette meg első műveit, és ihleti meg mind a mai napig. Sok művészeti ágat kipróbált az évtizedek alatt, végül a tusban találta meg önmagát. Emellett a fényképezés örök szerelem maradt számára. Szeretett volna művészi vonalon továbbtanulni, de a családja más véleményen volt. Végül az élet mégis úgy hozta, hogy férje révén kapcsolatba került a hazai művészvilággal Szentendrén. Később Kecskeméten, Csáky Lajos grafikus-festőművésztől tanult. Bár hosszú éveken át civil szakmát űzött, a fényképezés végig kísérte az életét. A 2011-től kezdett el újra alkotni, grafikákat készíteni. Vallja: a természet ihleti meg a mai napig, a tájból leszűrődő érzelmek lenyomatai láthatók alkotásain.

A műsorban Dolhai Attila operetténekes több olasz dalt énekelt el az alkotók és a közönség nagy örömére. Angelo Minuti külön gratulált is neki, a tökéletes olasz kiejtésért. A műsor végén a közönség nevében Szecsődi György mondott köszönetet egy-egy virágcsokorral Both Krisztinának és Steiner Ágnesnek a tízrészes kiállítás sorozatért. Dr. Csőszi Tibor pedig megerősítette, feleségével együtt jövőre is örömmel segítik a kiállítás sorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!