állandó kiállítás

2021.10.25. 07:00

A Wünsch házaspár munkássága előtt tisztelegtek a szalkiak

Wünsch László nívódíjas balettmester és felesége Tomcsányi Éva kitüntetéseiről nyílt állandó kiállítás a szalkszentmártoni könyvtárban.

Gulyás Sándor

Wünsch László, Gulyásné Horváth Tünde,Tomcsányi Éva, Németh József

Fotó: Gulyás Sándor

A tárlatot Németh József, a helyi művelődési ház egykori vezetője nyitotta meg. – Amikor 1967-ben tánctanfolyamot hirdettek Szalkszentmártonban, egyáltalán nem jöttem lázba. Édesanyám hatalmi szóval odairányított mondván: hogy fogok ismerkedni lányokkal, ha még táncolni sem tudok. Laci bácsi társastáncot tanított, Éva néni megpróbált minket, parasztgyermekeket illemre, jó modorra oktatni, hogy megtanuljunk miként kell társaságban viselkedni. Tanulmányai és a katonaság miatt tíz esztendeig voltam távol falumtól, mikor haza kerültem a művelődési házban kezdtem dolgozni, így újra összehozott a sors a Wünsch házaspárral – emlékezett vissza Németh József.

Wünsch László 1973-ban alapította meg a Petőfi Sándor MGTSZ tánccsoportját, melyet 25 éven át vezetett Szalkszentmártonban. Az érdeklődő fiatalokból megalakult tánccsoport rövid idő alatt színpadképessé, a település büszkeségévé vált. Az együttes nemcsak hazánkban öregbítette a település hírnevét, a táncosok megfordultak Lengyelországban, Csehszlovákiában, Franciaországban, Németországban, Dániában is.

– Laci bácsi igazi közösségi életet hozott létre. Ha valahová fellépésre hívtak minket, hiába hivatkozott valaki arra, hogy írásbeli érettségim lesz, nem volt pardon. Pótérettségi is van, te egy közösség tagja vagy, közöttünk a helyet. Mesterünk szigora, példamutató hozzáállása meghozta gyümölcsét. A csoportjában táncoló, majd a keze alól kikerülő fiatalok egytől egyig kiváló emberekké váltak – fogalmazott az egykori tanítvány.

Laci bácsinak elévülhetetlen érdemei vannak a helyi néptánchagyományok megőrzésében, és ami a legfontosabb, hogy mindig a szeretetre, az egymás megbecsülésére tanított, oktatott.

A ma is működő, összetartó közösség, tovább ápolja életművét és örökíti át a hagyományok tiszteletét a felnövekvő generáció számára.

– Laci bácsi nem egyszerű tanítónk volt, hanem édesapánk és barátunk volt, és barátunk ma is. A csodálatos házaspár arra tette fel életét, hogy mi igazi magyarként éljünk, hűen megőrizve örökségünket. A kiállítással megbecsülésünket kívánjuk kifejezni- emelte ki Németh József.

Wünsch László, Gulyásné Horváth Tünde,Tomcsányi Éva, Németh József
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!