Kecskemét / galériával és videóval

2021.10.10. 11:28

A bemutató után pezsgő és torta is várta a nézőket a Ciróka Bábszínházban

Ünnepi jókedvben telt a szombat délután-este a kecskeméti Ciróka Bábszínházban: a teátrum a hivatásossá válás 35. évfordulója alkalmából az új darab, az Ilka titka bemutatója után megvendégelte a közönséget, volt játék, zene, tánc.

Hraskó István

A Ciróka Bábszínház története valamikor az 1950-es évek végén kezdődött, amikor Báron László képzőművész, tanár bábszakkört alapított a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. A kalandos amatőr évek után, 1986-ban a vált színház hivatásossá. Először a Katona József Színház vette szárnyai alá, majd néhány év alapítványi működés után, 1991-ben önálló városi fenntartású intézmény lett, majd 2001-ben saját épületben talált otthonra a Budai utcában.

A mostani hétvége a harmincötödik évforduló apropóján az ünneplés jegyében telik, három nap alatt, szombattól hétfőig öt előadás kerül színpadra, közte felnőtteknek szóló darab is. Szombat délután a teátrum legújabb produkciója, az iskolásoknak szóló Ilka titka bemutatóját tartották, telt ház előtt.

– Harmincöt év az ember életében is komoly életút. Velünk is megszámlálhatatlan fontos dolog történt ezalatt. A fontos események mint mérföldkövek szegélyezik az utunkat. Hogy miért fontos a mai?

Mert bábszínházunk olyan színházzá vált, amely megtalálta helyét és szerepét a város kulturális életében, és amelyet a családok örömmel látogatnak, a négy éven aluliak, az óvodások, iskolások, a kamaszok és a felnőttek is

– mondta Kiszely Ágnes igazgatónő az előadás előtti beszédében.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester elmondta, nemcsak városvezetőként, hanem apukaként is sok személyes élményt szerzett a Cirókában.

– Olyan értékeket közvetít a bábszínház, gyerekek és felnőttek számára egyaránt, amelyek nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes

– jelentette ki az alpolgármester, hangsúlyozva: a Ciróka igazi műhely és igazi közösség.

– Az igazgató asszony a szívemből szólt, a Ciróka valóban megtalálta a helyét a város kulturális életében, egyben kiegészíti, színesíti is azt, és büszkévé tesz minket, kecskemétieket, hogy itt van ez a bábszínház. Számtalan élményen, előadáson túl bizonyítja ett az a rengeteg, huszonhét díj, amelyet különböző bábszínházi találkozókon kapott a társulat, valamint a hatvankét külföldi fellépés – tette hozzá dr. Szeberényi Gyula Tamás, aki szerint a cirókások a világ más országaiban élőknek is érvényes üzeneteket tudnak megfogalmazni. Egyben gratulált a közönségnek is, amely érdeklődésével is bizonyítja, hogy szükség van a bábszínházra és arra a szakmai munkára, amit a társulat folytat.

A premier után Kiszely Ágnes a színpadon bemutatta az Ilka titka alkotógárdáját, majd pezsgős koccintással és vacsorával folytatódott az este. Utána egy óriási, többszintes tortát vágtak fel, amelyből először azok kaphattak, akik a feltett, természetesen a színházhoz és a társulathoz kötődő, nem túl komolyan vett kvízkérdésekre a leggyorsabban mondták a választ (persze végül mindenkinek jutott egy szelet a tortából). Végül a táncteremmé átalakított nagyteremben kezdődhetett a tánc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!