Kiss Gy. Csaba

2021.09.09. 14:41

Új kötettel tért vissza a kalocsai író

Tartva augusztusi, ordasi közönségtalálkozója kapcsán tett ígéretét, új kötettel tért vissza az Ünnepi Könyvhét múlt heti, kalocsai könyvtárban tartott rendezvényére Kiss Gy. Csaba.

Gábor János

Kiss Gy. Csaba (balra) személyesen is kötődik a témához

Fotó: Gábor János

A Széchenyi-­díjas irodalomtörténész, MTA-doktor ezúttal nem múltba néző, jövőelemző munkával jelentkezett, hanem azt kutatta, hogy a magyar történelmi személyiségekre milyen hatást gyakorolt az egykor országunkhoz tartozó Fiume. A horvát kikötő­város régiója modern államunk születésének egyik sarokköve volt, hiszen amíg hozzánk tartozott, a legnemzet­közibb kapcsolatunkat jelentette a nagyvilággal.

Kiss Gy. Csaba személyesen is kötődik a témához, hiszen korábban öt évig dolgozott vendégtanárként a Zágrábi Egyetem magyar tanszékén.

Ekkor fedezte fel, hogy a mai Rijeka milyen komoly hatást gyakorolt hazánk politikai, gazdasági és kulturális életére. A Fiume és környéke a 19. századi magyar útirajzokban című könyv – amit egykori zágrábi kollégájával, Ćurković-Major Franciskával közösen jegyez – egy gondosan válogatott esszé-összeállítás, ami például Széchenyi István, Kossuth Lajos és Wesselényi Miklós kevéssé ismert, útirajzaiból is felvonultat magvas gondolatokat.

A szerző hírportállunknak adott interjújában világossá tette: a cím alatt az úgynevezett „hosszú 19. századot”, vagyis a francia forradalomtól 1914-ig tartó időszakot érti. Ezt a 125 évet azért izgalmas a kikötőváros felől szemlélni, mert Fiume a modern magyar nemzetállam megteremtésének kulcseleme, függetlenségünk megalapozásának termőtalaja, gazdaságunk és nemzetközi kereskedelmünk motorja lett.

Kiss Gy. Csaba szemléltette: a könyv által tárgyalt korszakban Budapest mellett Fiume volt Magyarország legdinamikusabban fejlődő városa: itt előbb közlekedett villamos, mint Zágrábban, és a korszak egyik legnagyobb műszaki teljesítményeként vasútvonal kötötte össze a magyar fővárossal. Mindez jelentős lendületet adott a modern turizmusnak, aminek részeként hazánk nagyjai is rendszeresen látogatták a várost.

A könyv a Közép-Európa Kiadó gondozásában jelent meg, magyar és horvát nyelven. A szerző elárulta: máris dolgozik új kötetén, ami az ősszel bemutatásra kerülő Autóstoppal Lengyelországban című dokumentumfilm könyvváltozata lesz. Ebben például Bereményi Gézával, Háy Jánossal, Sólyom Lászlóval vagy Tolcsvay Nagy Bélával készült interjúk szerepelnek majd.

Kiss Gy. Csaba (balra) személyesen is kötődik a témához
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!