kecskemét / galériával

2021.09.15. 11:56

Tablón a cincérek, lepkék, poloskák: kiállítás nyílt a Természet Házában

Közel száz rovarat rajzolt meg Szabó Eszter grafikusművész, akinek műveiből kedden nyílt Lidérium címmel kiállítás Kecskeméten, a Természet Házában.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Mint az alkotó elárulta, a kiállítás elkészítésének ötlete egy természettudományi múzeumban merült fel benne, amikor meglátta a preparált sáskákat. – Akkor jöttem rá, hogy pont úgy néznek ki, ahogy elképzelem a tündéreket. Annyira lenyűgözött a látvány és ez a párhuzam, hogy elkezdtem olvasni a rovarokról, és minél többet kutakodtam, annál jobban elvesztem a világukban. Érdekelt a formájuk, az életmódjuk – mondta Szabó Eszter.

A grafikusművész annyira komolyan vette a dolgot, hogy megkereste Enyedi Róbertet, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság zoológusát újabb és újabb információkért, iránymutatásért, a szakember pedig partner volt rovartani felkészítésében.

Szabó Eszter
Fotó: Bús Csaba

A kiállításon láthatók mindenki által ismert és felismerhető rovarok, így például bodobács, katicabogár vagy krumplibogár, és feltűnik egy sereg poloska is, de természetesen vannak különlegesebb szereplői is a tablóknak. Szabó Eszter hozzátette: noha alapvetően neki ez játékos alkotófolyamat volt, nem direkt oktatási célzattal készültek a rajzok, azért abban is reménykedik, hogy aki a sorozatát megnézi, ezentúl nyitottabban fogja figyelni a hatlábúakat. Hiszen sokkal színesebb és meglepőbb a világuk, mint amit általában gondolunk róla. Az alkotó a titokzatos Lidérium szóról is lerántotta a leplet: ez a tündérek népies elnevezéséből, a lidérkéből ered.

Egyébként szinte biztos, hogy a kiállításnak lesz folytatása, Eszter ugyanis nagy kedvenceit, a hangyákat kihagyta, a szorgosnak mondott hatlábúak ugyanis szerinte magukban is megérnek egy külön sorozatot.

A Lidérium október 22-ig tekinthető meg a Természet Házában, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között.

A kiállításmegnyitóval egybekötve Enyedi Róbert tartott érdekfeszítő előadást a rovarok világáról, melyből megtudhattuk, hogy egyes hím tücskök azért nem ciripelnek, mert különben magukhoz vonzanák a rájuk veszélyes parazita legyeket – így ugyan nehezebben találnak nőstényt maguknak, viszont jóval hosszabb ideig élnek éneklő társaiknál. De a közönség hallhatott olyan trópusi, aranyszínű cserebogár fajról is, amelynek egy-egy példánya a helyi lakosság körében sokkal értékesebb, mint egy vele azonos súlyú aranyrög.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!