SZÍN-TÁR

2021.09.14. 07:00

Ismét a színészhallgatóké lesz a főszerep Kecskeméten

Öt képzési hely, hét előadásával várja a színházrajongókat szeptember 21. és 26. között a Színművészeti Egyetemek Találkozója Kecskeméten. A rendezvény keretein belül látható daraboknak a Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdiószínház adnak otthont.

Bajáki Zsanett

A Színművészeti Egyetemek Találkozója az elmúlt 11 év alatt bebizonyította létjogosultságát, magas színvonalát és már 12. alkalommal rendezik meg Kecskeméten.

A hét előadást bemutató találkozó kiegészül szakmai beszélgetésekkel és workshopokkal is.

Öt képzési hely, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szent István Egyetem Kaposvár, Rippl-Rónai Művészeti Kar, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Filmművészeti Kara, az Újvidéki Művészeti Akadémia és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem képviselteti magát. Az elmúlt években lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a Pesti Magyar Színiakadémia és a Thália Tanoda növendékeinek is, valamint levetítették az ELTE Filmtudomány Tanszék vizsgafilmjeit. Újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthat a közönség.

A találkozó nemcsak prózai, de a zenés vizsgaprodukciók bemutatását is fontosnak tartja, így nem kizárólag hagyományos színpadi feldolgozásokat lehet programpalettáján látni. A találkozó nyit a társművészetek felé, és igyekszik bemutatkozási lehetőséget nyújtani a látványtervezők és a filmesek számára is. Workshopok keretében mozgáskurzust szervez a hallgatóknak.

A vizsgaelőadások jelentős közönségbázisa a középiskolás és fiatal felnőtt korosztály. Nagy számban vesznek részt az előadásokon olyan nézők is, akik elsősorban a stúdió előadásokat kedvelik, az új generációk játékstílusára, szakmai vezetésére kíváncsiak.

A találkozónak Magyarországon teljesen egyedi arculata van, hosszú idő óta másutt ilyen összetételű fesztivál nem jött létre.

A szakmai minőséget a vizsgaprodukciók rendezői biztosítják, többek között: Forgács Péter, Uray Péter, Kéri Kitty, László Sándor, Balázs Áron, Keresztes Attila, Balázs Zoltán, Szilágy Palkó Csaba, Felhőfi-Kiss László hogy csak néhány nevet emeljünk ki az elmúlt évekből.

A fesztiválon a legjobb előadásnak járó MMA-díjat osztja ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai:

• Csapó Virág, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház színművésze

• Galambos Attila, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház irodalmi vezetője

• Szabó Attila színháztörténész, tanár, PIM- OSZMI

• Tóth Kata, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője

Előadások:

Kelemen László Kamaraszínház:

2021. 09. 21. 18.00 Rómeó és Júlia – Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábszínész osztály

2021. 09. 23. 17.00 A kaukázusi krétakör – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, másodéves magiszteri osztály.

2021. 09. 24. 20.00 Apácák/Hair – Thália Tanoda

Ruszt József Stúdiószínház:

2021. 09. 23. 20.00 Mamó/Ajándékul vegyétek tőlem – Kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem, Színház és Film Kar, elsőéves mesterszakos hallgatók előadásai.

2021. 09. 24. 17.00 Francia rúdugrás – Pesti Magyar Színiakadémia

2021. 09. 25. 19.00 Az öldöklés istene – Újvidéki Művészeti Akadémia, negyedéves színészosztály.

2021. 09. 26. 17.00 Lövészárok-dalok – MATE Kaposvári Campus Rippl- Rónai Művészeti Intézet, Színházi Tanszék, harmadéves színművész osztály.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik