galériával

2021.08.23. 07:38

Bemutatták Tiszaalpár falukönyvét

Közösségfejlesztő pályázaton nyert pénzből hozták létre Tiszaalpár falukönyvét, amelyet a napokkban mutattak be a művelődési ház kamaratermében.

Szentirmay Tamás

A megjelenteket dr. Vancsura István polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte és megköszönte mindazoknak a segítségét, akik a könyv szerkesztésében, megjelenésében segítséget nyújtottak. A könyv, amelyet Gulyás Anikó, Ivicz Netta és Víglási Krisztina szerkesztett, a múlt gyökeréből emel ki nagyon sokat, de a jelen történéseit is bemutatja, és minden benne van, mint egy jó kalendáriumban.

– Mit is jelent pontosan a falukönyv, kalendárium, tette fel a kérdést Ivicz Netta, és mindjárt meg is adta rá a választ. A közösségi kalendárium a helyi emlékezet feltárását és megőrzését, a közelmúlt eseményeinek megörökítésére szolgáló, a helyi polgárok közösségi együttműködésének fejlesztését segítő, a helyben lakók által írt és szerkesztett, nyomtatásban megjelent kiadvány.

A falukönyv annak tudatosítását szolgálja, hogy az emberek megértsék a velük, a körükben történő események leírása különös és megismételhetetlen értékeket hordoz.

– E tevékenység nagyban eltér attól a szokásos megoldástól, amikor egy felsős specialistát, szakértőt bíz meg a település a helyi kiadvány megírására. Tiszaalpárnak lehetősége nyílt egy falukönyv megalkotására, bő egy éve már, hogy kollégámmal Gulyás Anikó közösségfejlesztővel elkezdtünk ötletelni, hogyan lehetne megvalósítani a könyvet. Ehhez segítséget kértünk és kaptunk Víglási Krisztinától, aki a helyi újság szerkesztője. Egy könyv szerkesztése, megvalósítása hatalmas feladat, főleg azért, hogy mi kerüljön bele – mondta Víglási Krisztina.

Tiszaalpárnak rengeteg értéke, sok közössége és értékes személye van, ezeket kellett összeállítani egy tematika szerint. A könyvben van helytörténet, természeti érték, az általános iskolákról, és az óvodákról is szó esik. Az intézményekről hatalmas képes anyagot kellett átnézni. A helyi értékek is bekerültek a könyvbe, csak úgy, mint a közösségek, egyesületek, civilszervezetek, és persze a vállalkozások is, mert nélkülük a gazdasági élet nem tudna működni a településen.

Természetesen a hagyományok és a rendezvények is belekerültek a könyvbe, amely háromszáz oldalas lett.

A bemutató után a könyvet a megjelentek megnézhették és meg is vásárolhatták. Akik pedig valamilyen formában részt vettek a könyv magvalósulásában, azok ajándék példányt kaptak. Vancsura István polgármester virágcsokorral köszönte meg Ivicz Netta munkáját, aki elhagyja az önkormányzatnál végzett eddigi munkáját, és tanítani fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!