bugac

2021.07.26. 15:16

Változatos progamokkal várja vendégeit a VI. Ősök Napja

Augusztus 13-15. között rendezi meg a Magyar Turán Alapítvány a VI. Ősök Napját, Bugacon. A háromnapos esemény idén is rendkívül változatos és érdekes programmal várja a vendégeket, több mint 50 önálló műsorszám közül lehet majd válogatni.

Sebestyén Hajnalka

V. Ősök Napja Bugacon, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepsége, tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők látványos sokasága. Az Ősök Napja két évente kerűl megrendezésre A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség szervezésében.

Fotó: Bús Csaba

 

V. Ősök Napja Bugacon
Fotó: Bús Csaba

Az Ősök Napja nem fesztivál, hanem ünnep, melyet a hagyományőrzők 2011 óta minden második évben megünnepelnek. Mára a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzőknek ez a legnagyobb seregszemléje, és egy olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén nemcsak hatalmas jurtatábor épül, de az évek során állandó programelemek is kialakultak.

Ilyen a seregszemle, több száz lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével. Láthatók a világ legjobb lovasíjászainak bemutatói, agarász, solymász bemutatók. A hagyományos nomád erőpróbákat is felelevenítik, így lesznek nomád sportversenyek, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász verseny, melyeken a tudásához mérten bárki részt vehet.

A világ legnagyobb természetes anyagokból készült jurtájában kapnak helyet a magyar, a hun és avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítások. A színpadon népzenei és magyar táltos-zenei programok hallgathatók meg. Az ünnep alkalmából rendezett kézműves vásár a Kárpát-medence legjobbjai közé tartozik.

Idei újdonságként egy új, nagyszabású történelmi jelenetet szeretnének megvalósítani, mely várhatóan nagy sikert arat majd.

Az ünnepség családbarát, a gyermekek is számtalan program közül választhatnak, a kézműveskedéstől a különböző fegyverek vagy a lovaglás kipróbálásáig.

Fotó: Bús Csaba

További információk és a részletes programok a www.kurultaj.hu, illetve az osoknapja.hu oldalon, valamint a Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés facebook oldalán: http://www.facebook.com/kurultaj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!