baja

2021.07.11. 12:01

Pethő Dávid kapta idén a rangos színházi díjat

Pethő Dávidnak adományozták idén A Színházi Közösségért – Mezeiné dr. Kopasz Mária-emlékdíjat, melyet a Bajai Fiatalok Színháza hagyományos évadzáró bankettjén vehetett át a Bácskai Kultúrpalotában.

Márton Anna

Pethő Dávid pályája 2001-ben indult a Bajai Fiatalok színházában világosítóként. Az első jegyzett előadása 2004-ben volt, két év múlva már fővilágosítóként dolgozott, 2014-ben került a József Attila Színházba Budapestre, ahol jelenleg ügyelőként dolgozik. Tavaly diplomázott mint okleveles műszaki vezető a színművészeti főiskolán.

– Az első előadás után már nem volt megállás, beindult az őrület. A József Attila Színházban én vagyok a darabok „kapitánya”, én felelek a takarítószemélyzettől kezdve a Kossuth-díjas színészig mindenkiért. Az én szavamra jön a színész, az instrukcióm alapján mozog a díszlet, a hang, a fény, minden. Úgy érzem, olyan ez a munka, mint egy órásmester tevékenysége: látom az összes létező mozgó alkatrészt, és pontosan tudom, hogy a végeredmény, az óra és a pontos idő a kezem munkája. Persze az oroszlánrésze az a fogaskerekeké. Nekem ez a legszebb rész ebben az egészben – fogalmazott Pethő Dávid. Mint mondta, nagyon élvezi amit csinál, az a célja, hogy még nagyon sokáig részese legyen a színháznak. Úgy érzi, hogy van azért még mit tanulnia a régi nagyoktól.

– Szeretem a régimódi színházat, és nagyon sajnálom, hogy nem lehet részem abban a színházban, amiben a 70-es, 80-as években volt része a magyar közönségnek. Szeretném a régimódiságát, a patináját és a méltóságát egy picit magamba szívni – zárta gondolatait a díjazott. Pethő Dávid a díj mellett emlékplakettet és pénzjutalmat vehetett át, melyet a színház technikai fejlesztésére ajánlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!