galériával

2021.07.14. 18:33

A bajai Türr István Múzeum megújult tárlata végigkíséri a város történetét

A Türr István Múzeum megújult állandó kiállításának, az Örökségszálló elnevezésű tárlatának megnyitóját tartották kedd délelőtt. A kiállításon elérhető a legmodernebb VR-technológia, mely a tudományos ismeretszerzés mellett a játék, a szórakozás interaktív élményét nyújtja a látogatóknak.

Márton Anna

A közel 100 millió forintos támogatásból elkészült tárlat régészeti, néprajzi és történeti tekintetben kíséri végig a város történetét.

A vidéki intézmények nagyon komoly felelősséget éreznek abban, hogy a helyi identitás megőrzői és annak a megerősítésének a segítői, fogalmazott Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője köszöntőjében.

Személyes élményekről beszélt a megnyitóban Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, aki elmondta, hogy sok évvel ezelőtt N. Kovács Zita igazgató végigvezette az intézmény azon részén, ami nem volt látogatható. Olyan állapotban volt, hogy nem lehetett látogatókat beengedni.

– Penészesek voltak a falak, leszakadt plafon tátongott, a meszelést utoljára az 1930-as években végezhették, ez látszott a falakon. Ekkor vázolta igazgató asszony a koncepciót, amivel ő szeretne eljutni a múzeum, az egész intézmény megújítása irányába. Nyolc-tíz évvel ezelőtt már léteztek fejében a szekcionált lépések, hogy mikor melyik részt újítja föl. Mindig tervezett, szervezett, és ma itt állhatunk egy megújult intézményben. Akad még munka bőven, de partnerként állunk a továbbiakban is a múzeum fejlesztéséhez – mondta Vedelek Norbert alelnök, aki ezt követően egy relikviát nyújtott át az igazgatónak. Hozzátette, ezután is tervezzenek előre közösen további múzeumi fejlesztéseket, és tíz év múlva majd meglátják, hogy hova jutnak.

A Türr István Múzeum Örökségszálló című új állandó kiállításának szakmai megnyitóját dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tartotta.

– Sokan azt gondolják, hogy az oktatás csak az iskolában történik, de ez valójában nincs így. A különböző kulturális intézmények tökéletesen alkalmasak arra, hogy innovatív órákat, különböző kompetenciák fejlesztését lehetővé tegyék, ezeket ilyen múzeumban is meg lehet valósítani. Különösen ezért is örülök annak, hogy Baján megújult a Türr István Múzeumban a kiállítóterem.

Egy nagyon modern és abszolút a kíváncsiságra, a felfedezésre építő tárlat jött létre. Nagyon jól tudják majd használni az iskolák is. Alkalmas arra egy ilyen múzeumi látogatás, hogy akár történelemhez, akár honismereti órákhoz vagy magyar nyelv és irodalomhoz olyan pluszadalékot kapjanak a gyerekek, amelyek segíthetik őket abban, hogy valóban élményszerű tudásra tegyenek szert

– mondta el hírportálunknak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

– A történeti és néprajzi állandó kiállításokat időről időre át kell értelmezni. A bennük lévő tudást át kell értékelni, újra kell gondolni, hogy korszerűen mutathassuk be a hozzánk látogató felnőtteknek és gyerekeknek. Azt, hogy mi a város története, milyen bajainak lenni, milyen emberek éltek itt egykor és most – mondta el érdeklődésünkre N. Kovács Zita múzeumigazgató, művészettörténész, főmuzeológus.

– A város valamilyen módon mindig szerepet vállalt a Türr István Múzeum fenntartásában, így van ez most is, a támogató segítség nemcsak anyagi forrásban, hanem gondoskodásban is megnyilvánult – fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!