Kecskemét

2021.06.28. 16:13

Elköszönt a Cirókától a társulat nagypapája

Rendhagyó évadot zárt június 28-án a Ciróka Bábszínház. Különleges volt az évadzáró társulati ülés is, amelyen Apró Ernő 28 év után elköszönt a teátrumtól.

Hraskó István

Apró Ernő az Egérmenyasszony című előadásban Szörényi Júliával

Fotó: Ujvári Sándor

Ernő bácsi ötvenöt évet töltött a színházak világában: 1967-74 között a szabadkai Népszínházban, majd 1974-től a szabadkai Gyermekszínházban játszott. 1992-ben a délszláv háború miatt feleségével és két gyermekével Magyarországra költözött: egy évig a győri Vaskakas Bábszínház tagja volt, majd 1993-ban a Ciróka társulatához csatlakozott. Az elmúlt közel harminc évben hatvannyolc produkcióban szerepelt a kecskeméti bábszínházban. Volt öreg halász, Noé, farkas, király, tündér, ördög, Gepetto mester, Zeusz, boszorka, pásztor, fazekasmester, meseárus, varázsló, kertész, apa, nagypapa, egérpapa, Pöpöpapa, repülő nagypapa, bohóc nagypapa…

– A bábjátékot, mint minden mást, csak úgy lehet jól csinálni, ha az ember szereti. Ha nem szívből jön a játék, hamis lesz az előadás. Nehéz megtalálni a kis nézőkkel a közös hangot, de nem szabad leereszkedni a gyerekek szintjére, mert akkor nem becsüljük meg őket. Komolyan kell venni a legbohókásabb történeteket is

– így foglalta össze művészi hitvallását lapunknak a hetvenedik születésnapja apropóján adott interjúban Apró Ernő.

Fotó: Hraskó István

Mint megtudtuk, a Ciróka rangidős színművésze nemrég meghozta a nehéz döntést: elköszön a társulattól és nyugdíjba vonul. Az évadzáró ülést, Ernő meghívására, katonatelepi kiskertjükben tartotta a társulat. Kiszely Ágnes igazgató kiemelte: az összejövetelt nem szívesen jellemezné búcsúztatásként, hiszen Ernővel nem szakad meg a kapcsolat.

– Úgy érezzük, semmi nem zárul le ezzel a nappal. A színház kapuja továbbra is nyitva áll Ernő előtt. Nemcsak a régi szerepei miatt, de ha adódik olyan feladat, amelyhez az ő kivételes személye szükséges, szeretettel várjuk vissza – mondta Kiszely Ágnes.

Az elmúlt évad kapcsán hangsúlyozta: noha november közepétől egészen május közepéig nem játszhattak közönségnek, nagyon gazdag évadot zártak.

– Folyamatosan zajlottak a próbák és a műhelymunkák, amelyekre a kényszerű helyzet miatt a megszokottnál is több idő, energia jutott – emelte ki az igazgató.

Ősszel a Titoktündért még láthatták a nézők, A mindentlátó királylány próbáit azonban már félbeszakította a járvány. Ezt, és a többi elkészült darabot – PIROS-SÁRGA-KÉK, Talált tárgyak osztálya, Állatfarm – ősztől természetesen műsorra tűzik, akárcsak a műhelymunkák révén megszületett Röff, avagy kurtafarkú kurta mesék című előadást is. Utóbbi produkciót teljesen egészében a társulat tagjai készítették el.

Kiszely Ágnes elmondta, az újranyitást követően örömmel tapasztalták, hogy az érdeklődés töretlen. Nézőik izgatottan várják az őszi évadkezdést, az új előadásokat, a népszerű Vasárnapi Mesébelépő játék folytatását, a felnőtt sorozatot. A társulat is nagyon bízik benne, hogy a 2021/2022-es évadban valamennyi tervük megvalósul.

Apró Ernő az Egérmenyasszony című előadásban Szörényi Júliával
Fotó: Ujvári Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!