galériával

2021.06.26. 06:55

A nemzeti értékpiramis csúcsán tartják számon a halasi csipkét

Két év kihagyás után ezen a hétvégén tartanak újra nemzetközi csipkekiállítást Kiskunhalason. A három tárlatnak is helyet adó XX. Nemzetközi Csipkekiállítás és Találkozó pénteki megnyitóünnepségén a köszöntők után a közönség divatbemutatón csodálhatta meg a legújabb, halasi csipkével díszített ruhakollekciót.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó:

A jubileumi eseményt 2019-ben a Csipkeház és Csipkemúzeum nagyszabású felújítása, korszerű energetikai fejlesztése miatt nem tartották meg, tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt kellett egy évvel elhalasztani. Idén viszont, későbbi időpontban ugyan, de megtartják a kétnapos programot.

A megnyitó ünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese köszöntötte elsőként a Csipkeház és Csipkemúzeum udvarán megjelenteket. Mint mondta,

a népi iparművészeti csodát, a halasi csipkét, mint hungarikumot 2014 óta a nemzeti értékpiramis csúcsán tartják nyilván.

– A nemzedékről nemzedékre szálló tudás átadásával felbecsülhetetlen értéket teremtenek a csipkevarrók Kiskunhalason. A halasi csipke a magyar diplomáciában is fontos, hazánk értékeit bemutató külföldi rendezvényeken és hivatalos diplomáciai ajándéklistákon is szerepel. A magyarság egésze számára fontos értékek azonosításával hozzájárulhatunk nemzeti identitásunk megerősítéséhez, külhoni testvéreinkkel való egységünk megőrzéséhez – fogalmazott.

Határon túli testvérváros csipkeműhelyéből is érkeztek képviselők a jubileumi kiállításra és találkozóra – erről már Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere beszélt köszöntőjében. Háláját fejezte ki, amiért a horvátországi Lepoglava is tiszteletét tette az eseményen, mert a csipkevarrás miatt a két település sorsa már hosszú évekkel ezelőtt összefonódott, amit még a következő időszakban szorosabbra szeretnének fűzni.

Fotó: Pozsgai Ákos

A csipkemúzeumban idén a kulturális együttműködés keretében bemutatkozik a herendi porcelán a szeptember 10-ig látható „Áttetsző finomság” elnevezésű tárlaton. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen örömét fejezte ki, hogy Kiskunhalasra hozhatták a kultúra- és értékteremtő közösségként működő manufaktúrájuk kézműves technológiával előállított termékeit.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg a kiállításokat, aki kiemelte, hogy megtisztelés a herendi porcelánoknak helyet adni a csipkeházban, ahogy örömteli számukra a lepoglavai csipkeműhely képviselőit is vendégül látni. Továbbá Pajor Kálmán elismeréssel szólt a „XXI. századi lakásenteriőr halasi csipkével” című pályázatra beérkezett munkákról, melyekből szintén kiállítás nyílt a csipkemúzeumban.

Július 18-ig tekinthetők meg az alkotások, amik közül a szakmai zsűri által legjobbnak ítélteket a megnyitó ünnepségen díjazták. A pályázat győztese Gróz Liliána látványterve lett, második helyen Dr. Kerekes Andrea, harmadikon pedig Forgó Mónika alkotása végzett. Az elismeréseket Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke és Farkas Sándor miniszterhelyettes adták át. Az ítészek szavazatát elnyerő látványtervek mellett több más munkát is különdíjjal jutalmaztak.

A nemzetközi csipkekiállítás és találkozó megnyitó ünnepségének zárásaként mutatták be a Pro Urbe és Józsa Judit Magyar Viseletért díjas divattervező, Hrivnák Tünde új, halasi csipkével díszített ”Csipkék királynője, királynők csipkéje” elnevezésű ruhakollekcióját, melynek különleges, egyedi darabjai június 29-ig tekinthetők meg kiállítás keretében a csipkemúzeumban.

A pénteki ünnepség után, szombaton, egész napos, értékesítéssel egybekötött, interaktív csipkekészítési bemutatónak ad helyet a csipkemúzeum, délután pedig Erdei T. Lilla etnográfus, textil- és csipkeszakértő előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!