galériával

2021.06.21. 15:23

A felújított Sáfrik-féle szélmalmot is bemutatták Kiskunhalason

Egy héten át hat helyszínen kínált színes kulturális programokat az első alkalommal meghirdetett Művészetek Hete rendezvénysorozat Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a város lakói megismerjék lakóhelyük kulturális értékeit, bepillantást nyújtsanak a város múltjába és jelenébe. A gazdag programkínálat egyaránt nyújtott látnivalót a gyerekeknek és a felnőtteknek, a felújított és tavaly átadott városházi Panorámatoronyban, a Csipkeházban, a Martonosi Pál Városi Könyvtár, a Csipkeház, a nemrégen épült Tánchagyományok Háza és a szintén a közelmúltban felújított és látogató épülettel bővített Sáfrik-féle szélmalom voltak a rendezvénysorozat helyszínei.

A szélmalom látogató központjában is sokan megfordultak és kíváncsiak voltak a kézműves foglalkozásokra. Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke mutatta be a látogatóknak a kívül-belül felújított szélmalmot, ami a város első országos védett műemléke. A tárlatvezetés során az érdeklődők egyebek mellett megtudhatták azt is, hogy egy holland típusú négyszintes malomban járnak, ami azon túl, hogy a város egyik jelképe, sokrétű szimbolikája jól mutatja az idő múlását és körforgását.

A látogatók a belülről teljesen faszerkezetű malom felsőbb emeleti részeit is megnézhették, kívülről pedig megcsodálhatták az égbe magasodó felújított vitorlákat, amelyek, ha az épület falszerkezete engedné, akár működhetnének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!