irodalom

2021.05.06. 19:05

Szálinger Balázs életével és műveivel ismertet meg a megyei könyvtár sorozata

Május 7-én, pénteken 17 órától a kecskeméti Katona József Könyvtár „Nem középiskolás fokon…” olvasásnépszerűsítő sorozatában Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő életébe, munkásságába kaphatnak betekintést az érdeklődők.

Sebestyén Hajnalka

Reiger László volt a felelős a megyei könyvtár kivitelezéséért is a kilencvenes évek közepén

Fotó: BUS_CSABA

Szálinger Balázs verseivel lopta be magát a magyarok köztudatába, melyek közül az első csokorra valót 21 éves korában jelent meg kötetben. Legutóbb rendhagyó módon a prózában is megmutatta tehetségét, 2020 szeptemberében Al-dunai álom címmel publikálta útirajz művét.

A szerző művében egy, bizonyos értelemben véve a világ végén lévő, történelmi hegekkel szabdalt, egykor heroikus küzdelmek helyszínére invitál, ahol az olvasó az elbeszélővel együtt fedezheti fel a különös al-dunai tájat. A kötet saját élményekből táplálkozik, a szerző és felesége egy hónapot töltött ott. A kötet így műfaji kevertségének köszönhetően egyszerre minősül naplónak, munkanaplónak, lírai naplónak, hol történelmi esszének, melyet keresztül-kasul szőnek az innenonnan vett idézetek. Noha az utazás előtti és azt követő munkálatok sokat hozzáadnak a mű komplexitásához, az ottlét során szerzett személyes tapasztalásoktól lesz igazán életszagú az al-dunai vidék és az ott élők élete.

A szerző szerint egy hónap alatt vendégből családtaggá léptek elő, így volt idejük és alkalmuk megtapasztalni a gasztronómia, a múltértelmezés, a mentalitás és az életfelfogás kapcsán mindazt, ami a hivatalos elbeszélésekből és a történelemkönyvekből kimaradt. Sajátos humorral kezeli a magyarok szemében kissé fájó, béklyózó múltbéli eseményeket, mely lenyomatait a mai napig őrzi magán az al-dunai táj, és amelyek alól mintegy próbálja feloldozni az olvasót. Végső soron pedig az utazás saját sebeire is gyógyírként szolgált.

Ha kíváncsi, hogyan kapcsolódik Jókai Mór regénye, Az arany ember Szálinger Balázs Al-dunai álom című művéhez, hallgassa meg a szerzővel készült beszélgetést május 7-én 17 órától a Katona József Könyvtár „Nem középiskolás fokon…” olvasásnépszerűsítő sorozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!