galériával

2021.05.25. 07:48

Értékes gondolatokat hordoznak a selymek Félegyházán

A Lélekvirágok című kiállítással nyitott újra a félegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ, ahol Vakulyá­né Varga Erika selyem­fes­tőmester műveit tekinthették meg az érdeklődők.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A Vakulyá­né Varga Erika selyem­fes­tőmester kiállításával nyitott újra a Móra Ferenc Művelődési Központ a hétvégén. A tárlatnyitó alkalmával szinte zsúfolásig telt az intézmény aulája, ami azt is jelzi, hogy sokan kedvelik a félegyházi művészt és alkotásait, illetve azt is, hogy a közönség már igazán kiéhezett a kulturális programokra.

A kiállítást Rátkai Zsuzsanna, a Holló László Képzőművész Kör vezetője, Erika egyik mestere nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, azért is jó ez a bemutatkozás, mert társai, részesei lehetünk a teremtő emberi kéznek, gondolatoknak. Erika selymei gazdag gondolatokat hordoznak. Egyrészt remek művészi érzékkel megalkotott viseletek és dísztárgyak, sálak, kendők, párnahuzatok és egy lámpaernyő látható a mostani tárlaton. Másrészt képzőművészeti tárgyak, képekben megfogalmazott hangulatok, érzések, ábrándozások. Vakulyáné Varga Erika több mint tíz éve kezdte a selyemfestést, és még nagyon tartalmas út áll előtte – fo­galmazott a művészkör vezetője.

Vakulyáné Varga Erika a baon.hu-nak elmondta, soha nem álltak tőle távol a textíliák, édesapja ugyanis úri szabó volt, úgy nőtt fel, hogy mindig finom szövetek, kelmék, selymek vették körül. Bár az alkotás is közel állt hozzá, középiskolásként mégsem érzett magában akkora tehetséget, hogy képzőművészeti vonalon folytassa tanulmányait. Mivel nagyon szeretett gyerekekkel foglalkozni, logopédusnak tanult, és azóta is beszédfejlesztéssel foglalkozik. Mint mondta, kézügyességét ezen a szakterületen is kamatoztatni tudja, hiszen a gyerekeknek nagyon sokat rajzol, így is segítve őket a fejlesztésben.

A selyemfestéssel véletlenül került kapcsolatba, de már az első ecsetvonásnál érezte, hogy ez egy életre szóló szerelem lesz.

Kezdetben apróbb selyemdarabokon, mandalákon gyakorolt, majd később elég bátorságot érzett magában ahhoz, hogy felkeresse a Holló László Képzőművész Kört, hogy ott folytassa a tanulást. A Holló Kör vezetője, Rátkai Zsuzsa épp akkor indított egy olyan alkotóközösséget, ahol újrakezdő idősebbekkel foglalkozott, így vette szárnyai alá Erikát is, aki egy évtizede, közel ötvenévesen lépett a képzőművészet útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!