kunszentmiklós

2021.05.02. 11:30

Egy évszázadnyi futballtörténelem kerül a könyv lapjaira

Várhatóan májusban jele­nik meg Kunszentmiklós 20. századi futballkönyve. Az egy évszázadot felölelő, mintegy háromszáz oldalas, negyven fekete-fehér képpel gazdagított kiadványt Balogh Mihály helytörténész és Dobos József nyugdíjas testnevelő, futballedző készítette el.

Gulyás Sándor

A könyv értékesítéséből befolyó összegből a tehetséges miklósi labdarúgók fejlődését támogatják – emelte ki Balogh Mihály

Fotó: Gulyás Sándor

Dobos József még fiatal emberként kezdte el tudatosan gyűjtögetni szűkebb pátriája futballtörténeti emlékeit. Az anyagot 2010-ben kezdte összerendezni, időrendbe szedni, majd fejezetenként megírni. Balogh Mihállyal, egykori diákjával, kollégájával, játékostársával 2020 nyarán, éppen két járványhullám közt találták meg egymást. A közismert helytörténész felkarolta az ötletet.

– Dobos József írásait kiadásra kész kézirattá szerkesztettem, ez alkotja a könyv első felét – mondta el hírportálunk érdeklődésére Balogh Mihály, a kötet társszerzője és szerkesztője. – A másodikban összeállítottam a szentmiklósi futball helyi, megyei és országos sajtószemléjét, fölvázoltam néhány egykori meghatározó játékos portréját, majd saját személyes futballemlékeim kis csokrával zártam a magam részét. A könyv posztumusz közreműködője Naszvadi György, a Vörös ördögök, a harmincas évek legendás csapatának gimnazistaként volt lelkes szurkolója. Az egykori diák egyik mérkőzésük eseményeit bemutató novellája a kötet két fejezete közé került. Az illusztrációt a Dobos tanár úr birtokában lévő képekből válogattuk össze, illetve Fazekas Attila egykori játékostársunk, az ismert képregényalkotó, rajzokkal járult hozzá munkánkhoz. A borítót Szolnoki Attila tervezte. A könyv felelős kiadója a Kunszentmiklósi Gyerekfoci Egyesület, a kiadvány a Méry-Ratio kiadó gondozásában jelenik meg.

A kiadvány megjelentetéséhez az FTC Albert Flórián Alapítványa biztosította az anyagiak legnagyobb részét, de támogatta a költségvetést a kiadó­egyesület mellett a helyi önkormányzat és közel két tucat magánszemély is.

– A magam részét, a szentmiklósi futball helyi, megyei és országos sajtószemléjét az interneten fellelhető adatbázisok, a könyvtárakban található újságok segítségével állítottam össze, valamennyi anyaghoz kommentárt fűztem. Az ötvenes évek utáni időszak anyagának feldolgozása annyiban volt könnyebb, hogy a Dobos kolléga edzette csapatban futballistaként magam is részese voltam a történéseknek.

Közel hatvan évig fociztam, ebből tizenöt évig versenyszerűen, később kedvtelésből. Bal oldali középpályásként kezdtem, majd irányító középpályásként, egyben csapatkapitányként jutottam a csúcsra 1969-ben, a megyei I. osztály Északi csoportja ezüstérmeseként.

Néhány éve orvosom parancsolt le a pályáról – emlékezett vissza Balogh Mihály, aki hozzátette, hogy kicsit félelemmel teljes várakozással tekintenek a megjelenés és a kritikák elé, mivel tapasztalatuk szerint Kunszentmiklóson mindenki futballszakértő. Az előzetes visszajelzések ugyanakkor arra engedik őket következtetni, hogy nem volt hiába a munkájuk.

A könyv értékesítéséből befolyó összegből a tehetséges miklósi labdarúgók fejlődését támogatják – emelte ki Balogh Mihály
Fotó: Gulyás Sándor

A könyv anyaga nyomdakész, a kiadvány várhatóan májusban kerül az olvasók kezébe. A futballkönyv ára négyezer forint lesz, a befolyó tiszta bevételt a kunszentmiklósi fiatal labdarúgók tehetséggondozására kívánják visszaforgatni a kiadók és a szerzők.

– A könyv tiszta bevételéből egy nyitott alapot kívánunk létrehozni az egyesület elnökségével, amely attól lesz nyitott, hogy bárki bármikor kiegészítheti a maga szándéka szerint. A befolyó pénzből a tehetséges, tizennyolc évnél fiatalabb kunszentmiklósi labdarúgók szakmai fejlődését kívánjuk támogatni – emelte ki a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!