április 11

2021.04.11. 07:00

Verses ablakokkal ünneplik a költészet napját Szabadszálláson

A pandémiás helyzet miatt a költészet napjára is a megszokottól eltérően készült a szabadszállási városi könyvtár.

Gulyás Sándor

A könyvtár ablakkiállításán idén József Attila munkássága kapta a főszerepet

Fotó: Gulyás Sándor

„Az idei évben már sokszor használtuk a rendhagyó szót, és annak szinonimáit. Sajnos ez igaz volt a húsvét előtti tavaszi készülődésre is. Elmaradtak hagyományos tavaszköszöntő, húsvétváró kézműves-foglalkozásaink is. Cserébe Nyuszi hopp! fantázianevű programunk keretén belül a könyvtár ablakába kihelyezett kis kosárkákból lehetett egy-egy kis összehajtható, felfűzhető, összeállítható figurát választani, majd otthon elkészíteni. Jó érzés volt, bár csak ablakon keresztül, de hallani a gyerekek, felnőttek örömét, amikor megtalálták ezeket” – mondta el a baon.hu érdeklődésére Vass Roland könyvtárvezető.

Ezeket a vidám pillanatokat szerette volna egy kicsit feleleveníteni a pandémiás időszakban ablakkiállításaival az intézmény. A kihelyezett fotókon az elmúlt évek tavaszi rendezvényeit idézték meg.

– Mindig jó érzés a több ezer könyvtári rendezvényfotóból válogatni, hiszen előkerültek a Török László „Dafti”, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola volt tanára által útjára indított Literatúra képei is. A több mint két évtizedes kezdeményezés legfontosabb célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a költészet fontosságára, a versek szépségére, a helyi értékek, hagyományok megismerésére. A Literatúra volt az az esemény, amin évről évre az általános iskolás diákok jelentős része részt vett. Könyvtárunk, könyvtárosaink pedig nemcsak helyet adtak, hanem aktív résztvevői is voltak az alkalmaknak – fogalmazott a könyvtárvezető.

A költészet napjára idén másképpen készült az intézmény. Az épület ablakaiban a több szállal Szabadszálláshoz kötődő József Attila munkásságának jut a főszerep.

– Verseiből választottunk részleteket, és azokat a jobb figyelemfelkeltés érdekében óriási méretben, a szavakat különböző betűtípusokkal nyomtatva helyeztük ki. Emellett a település több pontján tettünk közzé verseket elvihető formában is. Amennyiben az időjárás engedi, aszfaltkrétával felírt versekkel is szeretnénk kedveskedni könyvtárunk nevében a lakosságnak. Mindemellett szerdától újra megnyitott Könyvtár-Kapu szolgáltatásunk is, ahol a szabályok engedte kereteken belül szolgálhatjuk ki olvasóink igényeit – tette hozzá Vass Roland.

A könyvtár ablakkiállításán idén József Attila munkássága kapta a főszerepet
Fotó: Gulyás Sándor

Literatúra

A huszonnyolc esztendős múltra visszatekintő rendezvényt Török László Csokonai Vitéz Mihály-díjas pedagógus, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola volt tanára hívta életre. A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a költészet fontosságára, a versek szépségére, a helyi értékek, hagyományok megismerésére. Az irodalmi barangolás lényegében egy szeretetdélután, ami egyrészt a közösségépítést szolgálja, másrészt a tanulók befogadóbbá válnak a versek, a történelem iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!