kiskunhalas

2021.04.14. 19:35

Kisfilmeket mutatnak be a rendszerváltás cigány hőseiről

A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalomkutatásért Közalapítvány évek óta a nemzetközi roma nap alkalmából, amelyet április 8-án ünnepelnek, olyan magyar romák sorstörténetét mutatja be, akik személyes helytállásukkal az egész nemzetnek példát mutatnak.

Pozsgai Ákos

Rostás László

Fotó: Pozsgai Ákos

A közalapítvány Magyarország Kormánya megbízásából indén is kampányt indított a 30 éve szabadon emlékév keretében, hogy bemutassa a magyar cigány közösség kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar cigány közösség felépítéséhez.

Rostás László
Fotó: Pozsgai Ákos

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző, kultúraszervezőről, Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról, valamint a 2017-ben elhunyt Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról, a Kiskunhalasi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egykori elnökéről, az Országos Cigány Önkormányzat volt alelnökéről készültek megemlékező kisfilmek. A filmeket Bernáth Gábor szerkesztő és Joka Daróczi János rendező készítette.

Rostás László nevét viseli a felújított kiskunhalasi Cigány Közösségi Ház a Tó utcán, ahol több mint hatvan évvel ezelőtt indulhatott meg a cigány gyerekek oktatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!