kecskemét

2021.03.21. 15:30

Radics Sándort zenei jószolgálati nagykövetnek választották

A járványhelyzeti szigorítások megszűnése után országjárásra indul Radics Sándor cimbalomművész. Mint a Cimbalommal Magyarországért zenei jószolgálati nagykövete, a hungarikumok közé beválogatott hangszert népszerűsítené.

Sebestyén Hajnalka

Radics Sándor cimbalomművész tavaly többször is zenélt Kecskemét utcáin

Fotó: Bús Csaba

Radics Sándor élete teljesen egybeforr a cimbalmozással. Gyermekkora óta játszik cimbalmon, tehetségét világszerte elismerik. Pest megyében született, de régóta Kecskeméten él. Az elmúlt évtizedekben nemcsak hazai közönség előtt játszott, hanem a világ számos pontján megszólaltatta a számára oly kedves hangszert.

Kiváló játékának köszönhetően megválasztották a Cimbalommal Magyarországért zenei jószolgálati nagykövetének, és tavaly kiérdemelte a magyar kormány Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését.

Néhány éve súlyos betegségből gyógyult fel, ennek köszönetéül pedig Guinness-rekordot állított fel, 650 percen át játszott cimbalmon Kecskemét 650 éves mezővárosi rangra emelésének jubileuma tiszteleteként.

– Számomra hatalmas öröm, hogy a magyar cimbalmot beválasztották a hungarikumok közé. A hangszer népszerűsítésére felkért a Hungarikum Bizottság, mely felkérésnek boldogan teszek eleget. Amint lecseng a járványhelyzet harmadik hulláma, reményeim szerint országjárásra indulhatok, és közterületeken játszhatok a zeneszerető közönség előtt. Elsősorban olyan városokban lépek majd fel, melyek egy-egy hungarikumot adtak országunknak. Például játszok majd Baján a halászlének, Kalocsán a népművészetnek vagy Kiskunhalason a csipkének köszönhetően. Természetesen az ország távolabbi pontjait is érintem majd a turné során – részletezte a művész, akinek mindene a cimbalmozás.

– Szerencsére eddig nem kaptam el a vírust, de ennek ellenére nehezen élem meg a járványt. Nem játszhatom közönség előtt, mely számomra hatalmas nehézség, hiszen ez teszi teljessé az életem – árulta el.

– Nagyon bízom benne, hogy hamarosan újra játszhatok, és népszerűsíthetem a cimbalmozást.

Az elmúlt hónapokban az tartotta bennem a lelket, hogy fiammal, Radics Sándor Gáborral saját zenei vállalkozásba kezdtünk, és családoknál egyéni gyerekműsorokat tartunk – mondta végül az ismert zenész, aki a járványügyi bezárások előtt a Három Gúnárban játszott.

Radics Sándor cimbalomművész tavaly többször is zenélt Kecskemét utcáin
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!