videóval

2021.03.19. 16:38

Méltó módon elevenítették fel a történelmet a kecskeméti színjátszók

Nagy siker fogadta a Kandó középiskola KandArt színjátszó csoportjának március 15-ei ünnepre készült legújabb előadását.

Sebestyén Hajnalka

Jelenet a fiatalok által előadott darabból

Forrás: Munkatársunktól

A történelmi ihletésű színpadi produkciót videón tekinthették meg a diák­társak, majd nem sokkal később – a Youtube-csatorna és András Attila stúdiós jóvoltából – már bárki feleleveníthette az 1848-as eseményeket. KandArt március 15-ei megemlékezése néven tekinthető meg a darab.

A KandArt színjátszósok lelkesen próbáltak heteken át, és vitték sikerre a 20 perces előadást.

A részletekről a szín­játszósok vezetője, az érettségi előtt álló Bapcsán Botond mesélt.

– A járványhelyzet, az online oktatás megnehezítette dolgunkat, ugyanakkor a lelkesedésünk végig kitartott – mesélte Botond. – Szerettünk volna személyes jelenlét mellett bemutatni a darabot, de ez a járvány harmadik hulláma miatt nem jött össze. Ennek ellenére, szerintem egy nagyon jó darabot hoztunk össze, amit így az online térben talán még többen megtekinthetnek – tette hozzá.

A darabban nemcsak a kandartos diákok, hanem mintegy 40 kandós fiatal vett részt, különböző évfolyamokról, valamint néhány tanár is kivette részét a munkából.

A színjátszósok mentora Erdős Zsuzsánna tanárnő, rajta kívül a forgatókönyvet átolvasta és értékelte történelmi szempontból Kordik István történelem tanár. A próbákat irányította és a forgatáson segédkezett Keresztes János tanár. Patai Tibor tanár zongorázott a darabhoz kapcsolódóan, Rokolyáné Pataki Anikó pedig énekelt. Rajtuk kívül a női szabók tanárai, Kisné Molnár Szilvia és Földi Anikó, valamint Dányi Ferenc karbantartó is rendkívül sok segítséget nyújtott a díszletek és jelmezek elkészítésében.

A darabban Petőfi Sándort maga Bapcsán Botond formálta meg. Emellett ő írta a forgatókönyvet, és ő rendezte. Segítsége is akadt bőven. Kiemelhetjük Kanalas Péter rendezőasszisztenst, valamint Mócza Zsuzsanna díszlettervezőt, mindketten kandós diákok. A darabot színesítette még az iskolában tanító Szkenderovics Zoltán huszár hagyományőrző csoportja is, amelynek tagjai nemcsak szerepelnek a darabban, de egyenruhákkal is segítették a történelmi események korhű megidézését.

A próbákat egy-egy jelenetre fókuszálták, hogy a járványügyi előírásokat betartva egyszerre csak a legminimálisabb létszám legyen jelen. Az iskola vezetősége elismerte a produkciót, partner volt abban is, hogy a szereplő tanulókat elengedjék az online órákról a próbákra.

– Végig nagyon jó hangulatban zajlottak a próbák. A szereplők kihozták magukból a maximumot. Bátran kijelenthetem, hogy mindenki átlépte a saját határait, és fergetegeset alakított – árulta el Botond. A KandArt erre a tanévre már pihenőt tart, azért, mert többen a csoportból az érettségire és szakmai vizsgákra készülnek. Ugyanakkor biztosak benne, a 2021–2022-es tanévben folytatják.

Jelenet a fiatalok által előadott darabból
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!