kulturális örökség

2021.03.28. 18:18

A töröközés is bekerül a miklósi értéktárba

A Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság legfontosabb célja, hogy tovább bővítse a helyi értékek körét.

Gulyás Sándor

Értéktár bizottság Kunszentmiklós Bács Kiskun Megye Petőfi Népe Márta fotó 2021/03/25

Fotó: Márta fotó

A pandémiás helyzet ellenére is gőzerővel dolgozik a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság. Az idei esztendő legfontosabb célkitűzése, hogy a tagság tovább bővítse a helyi értékek körét, illetve minél több nyerjen felvételt a megyei, illetve az országos lajstromba.

– Önkormányzatunk az elsők között hozta létre a Kunszentmiklósi Települési Értéktárat és a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottságot. Csaknem hét év alatt jó néhány helyi értéket sikerült lajstromba vennünk. Az épített és kulturális örökségeink között szerepel egyebek mellett a református és katolikus templomunk, a Baksay Sándor Református Gimnázium épületei, az országzászló-emlékmű, az öregtemető, a zarándokszállás, Diószegi Balázs festőművész munkássága, a kun Miatyánk kunszentmiklósi változata, városunk irodalomtörténete.

A megyei értéktárba ez idáig a Bak-ér, vagyis az Ős-Duna-ág egyik mellékfolyója és a miklósi birkapörkölt került be

– fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Jelenleg több anyag van készülőben, többek között a Kunszentmiklóson honos lakodalmas „töröközés” szokásának felvétele.

– Egyik országosan ismert népszokásunknak megfelelően különböző mulatságokon, lakodalmakon álruhás, álarcos hívatlan vendégek tűnnek fel. A maskarába bújt látogatók, akik ugyan nem tartoznak a rokonsághoz, kapnak enni, inni és még táncolhatnak is. A Kiskunságban azonban e népszokásoknak különös arculatuk van, központjának Kunszentmiklós tekinthető, ahol a különösség a szokáshoz kapcsolódó szövegekben is megnyilvánul. A hagyomány szerint valamennyi hívatlan látogató fehér szövetből készült álarcot visel.

A „törökök”, amellett, hogy szórakoztatják a násznépet, (jó) hírét is viszik a lakodalomnak.

Mindemellett fel kívánjuk venni értékeink sorába Izsák Zoltán népviselet-gyűjteményét, Soós Melitta, a népművészet ifjú mestere munkásságát, aki a mézeskalács-készítés és a faragás kihalt mesterségeknek tudója. Legfontosabb célunk, hogy tovább bővítsük a helyi értékek körét, illetve minél több nyerjen felvételt a megyei, illetve az országos lajstromba – tette hozzá az értéktár­bizottság elnöke.

A töröközésnek különös arculata van Miklóson
Fotó: Márta fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!