Kultúra

2021.02.23. 20:14

Ritka céhkancsóval gazdagodott a kalocsai Viski Károly Múzeum

170 éves céhkancsót vásárolt a kalocsai Viski Károly Múzeum.

Gábor János

Romsics Imre az újonnan beszerzett ritkasággal

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Ritka céhkancsóval gazdagodott a kalocsai múzeum. A helyi eredetű, közel 170 éves céhkancsó egy örökre letűnt kor emléke, és napjainkra rendkívül kevés maradt belőle. A Viski Károly Múzeum annak ellenére is megvásárolta, hogy egyelőre nem tudja megfelelő keretek között bemutatni, hiszen kalocsai ritkaságként mindenképpen a városi gyűjteményben van a helye – közölte az intézmény.

– Nagyon kevés céhemlékünk van, aminek az az oka, hogy fiatal a múzeum: 1932-ben alapították, a céhek pedig 1872-ben megszűntek, vagyis a kettő között eltelt több mint fél évszázad, amikor sok termék eltűnt. Az a kevés, ami megmaradt, szinte egytől egyig szerepel az állandó kiállításunkon – magyarázta Romsics Imre igazgató, megjegyezve, kalandos úton jutottak hozzá a most beszerzett ritkasághoz.

– Tavaly felhívott a Szentendrei Skanzen azzal, hogy megvásárolják egy gyűjtő hagyatékát, benne sok kalocsai eredetű anyaggal és néhány céhkancsóval, amikről nem tudják megmondani, hogy kalocsaiak-e. Felkértek a meghatározásra, amire azt mondtam, hogy segítek, ha az egyiket átengedik nekünk – mesélte. A tulajdonos pedig nyitott volt rá, hogy a Viski Károly Múzeumnak adja el, de a járvány miatt elhúzódott a vásárlás.

Romsics Imre elmondta, egészen biztosak lehetünk abban, hogy kalocsai termék, bár a fazekasmester kilétét nem sikerült megállapítani. A jellegzetes kidolgozású darab 1857-ben keletkezett, Hartáról került elő, és nagyon nehezen kivehető német nyelvű felirat szerepel rajta, egyértelművé téve, hogy a Kiegyezés előtt készült.

Az igazgató elárulta, egyelőre nem tudja, hogy a céhkancsó mikor lesz megtekinthető, mert nehezen tematizálható darab. Szerinte egy új állandó kiállítás részeként lenne érdemes bemutatni, és már ideje is lenne, hogy átrendezzék a termeket, mert a jelenlegi néprajzi gyűjtemény nagyon régi, 1981 óta látható. Egy teljesen új tárlatot – amihez lenne is elegendő tárgyuk – költséges és hosszadalmas lenne berendezni, mintegy 200 millió forintba kerülne és négy évre kellene bezárniuk ahhoz, hogy felépítsék. Ezt jelenleg nem engedhetik meg maguknak, mondta, megjegyezve, hogy a mostani kiállítás is népszerű és látványos, de „illene már” lecserélni.

Romsics Imre az újonnan beszerzett ritkasággal
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!