KISKUNFÉLEGYHÁZA

2021.02.16. 19:25

Nyolcvanöt éve nyílt meg a város első olvasóterme

Nyolcvan­öt éve, 1936 februárjában nyitotta meg húsz ülőhelyes olvasótermét Kiskunfélegyházán dr. Roykó Viktor a főutca és a Wesselényi utca sarkán álló épületben (ma Spar áruház működik benne).

Vajda Piroska

A diszlexiások esetén a fonéma feldolgozás sérült

De nemcsak a város első olvasótermét, hanem a város első kölcsönkönyvtárát is dr. Roykó Viktornak köszönheti Félegyháza, amit 1927-ben nyitott meg ugyanabban a patinás épületben.

Kiskunfélegyházán 1884-től kapott nyilvánosságot a könyvtárügy kérdése: „Egy 35 ezer lélekszámú várost, amilyen Félegyháza, nem lehet könyvtár nélkül hagyni…” – írták akkoriban a helyi sajtóban.

Holló Lajos, Kiskunfélegyháza országgyűlési képviselője több cikkben is követelte a népkönyvtár felállítását. Az 1900-as évek elején már kezdtek megalakulni a városban a kölcsönkönyvtárak, amelyek elsősorban könyv- és papírkereskedések, antikváriumok mellett működtek. Ilyen volt például Vesszősi József könyvkereskedő, nyomdatulajdonos több mint 1200 kötetből álló könyvtára is, amelyet 1905-ben nyitott meg. Ezt követte Roykó Viktor könyvtára és olvasóterme.

A városi képviselő-testület 1940. július 2-án döntött a közkönyvtár létesítéséről, ami azonban csak évekkel később valósult meg: 1949. de­cember 21-én – hosszú előkészületek után – Kiskunfélegyháza képviselő-testületének díszközgyűlésén jelentették be a Nyilvános Városi Könyvtár megalakulását. Az intézmény a múzeum épületében kezdte meg működését, majd 1951. június végén költözött át a városháza alatti üzlethelyiségekbe. Jelenlegi helyére, a Hattyúházba 1953 januárjában rendezkedett be. A könyvtár 1957-ben vette fel Petőfi Sándor nevét – olvasható az intézmény honlapján közzétett könyvtártörténeti ismer­tetőben.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!