hagyományőrzés

2021.02.19. 20:00

Ismét próbálhatnak a kalocsai néptáncos fiatalok

Új, fiatal pedagógusok foglalkoznak a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény legkisebb növendékeivel. Markó Fruzsina és Leidinger Dömötör újra tarthat próbákat, készítik a Gyerökök csoport első önálló műsorait is.

Gábor János

Markó Fruzsina a Gyerökök csoporttal a Liszt Ferenc AMI próbatermében

Fotó: Fotó: G. J./PN-archív

A járványvédelmi előírások betartása mellett újra lehet próbákat tartani a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncos csoportjai számára. A legfiatalabbakhoz új tagokat is toboroznak, tudtuk meg Markó Fruzsinától. A „Fölszállott a páva...” döntőjét is megjárt táncos, néptáncpedagógus pomázi kollégájával, Leidinger Dömötörrel közösen képzi a fia­talokat. A páros korábban Budakalászon dolgozott együtt, Kalocsán nem régóta foglalkoznak a nagy múltú művészeti iskola apró tehetségeivel.

– A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményben dolgozunk, a néptánc tanszakon, a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület segítségével – mondta Markó Fruzsina, hangsúlyozva, hogy most a Gyerökök csoport 1-4. osztályosai tartoznak hozzájuk. A néptáncpedagógus leszögezte, hogy a legnagyobb hangsúlyt a helyi hagyományok ápolása kapja az órákon, de legalább ilyen fontos a közösség és a mozgáskultúra fejlesztése.

A kicsik annyira megszokják a néptáncos közeget, hogy felnőtt korukig meghatározó lesz majd az életükben, ezért is érdemes akár év közben csatlakozni hozzájuk.

A próbákat – egy hosszabb szünet után, igazgatói engedéllyel – újra meg lehet tartani, ami hálás helyzet, hiszen táncot oktatni személyes kontaktus nélkül rendkívül nehéz. A néptánc nemcsak emiatt szorult háttérbe az utóbbi időben, fűzte hozzá, hanem mert a szülőknek elsősorban a rendes életvitelt és az otthoni, digitális munkarendben zajló oktatást kellett megoldani a járvány alatt.

– Nagyon fontos a színpadi fellépés is, hiszen ez jutalom a gyerekeknek, illetve visszacsatolás a szülőknek, hogy láthassák az éves munkánkat. Minden évben megrendezzük az évzáró ünnepségünket az Érsekkertben, illetve a város adta lehetőségekkel élve szerepeltetjük a gyerekeket különböző rendezvényeken – vetette fel egyelőre feltételes módban Markó Fruzsina, hozzátéve: bízik abban, hogy a most jelentkezők számára már nyári tábort is tudnak majd ajánlani.

A csoport másik oktatója, Leidinger Dömötör ugyancsak hosszú néptáncpedagógusi múlttal rendelkezik, és az utóbbi pár évben a régió számos településén oktatott, Dunavecsétől Dunaföldváron, Akasztón, Baján és Dunapatajon át Kalocsáig, mire tavaly szeptemberben megállapodott a városban. Fruzsinával akkor ismerkedtek meg, amikor felkérte, hogy legyen a partnere a Népművészet Ifjú Mestere pályázaton. A kalocsai táncokban is ekkor mélyedt el jobban, és beleszeretett a helyi folklórba. Egyelőre sárközi táncokkal foglalkoznak, és hamarosan készítik a csoport első koreográfiáit. Kihangsúlyozta: a rávezető gyakorlatok játékos megközelítésűek, sorversenyszerűek, és rengeteg eszközt is használnak, ami még jobban fokozza az élményt. A jelentkezéshez további információk kérhetők a pedagógusok Facebook-oldalain, valamint a Liszt Ferenc AMI elérhetőségein, jelentkezési lapot az iskolában lehet kérni és kitölteni.

Markó Fruzsina a Gyerökök csoporttal a Liszt Ferenc AMI próbatermében
Fotó: Gábor János./PN-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!