videóinterjú

2021.02.12. 20:00

Ezerszer is igent mondanának párjuknak a kecskeméti színművészek

Bár közeleg a Valentin-nap, a héten elsősorban a házasságot ünnepeljük. Hogy miként élik meg az összekötött élet pillanatait a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei, arról ők maguk meséltek nekünk a Házasság hete programsorozat apropóján.

Morva Daniella

Danyi Judit és Hegedűs Zoltán 26 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak

Fotó: Morva Daniella

Mielőtt a Valentin-napi ajándékok tömkelege megtöltené a hálószobát, vagy a különleges recept alapján készült, enyhén odaégett, de kedvességből elfogyasztott csirkehús és krumplipüré megülné a hasunkat, ünnepelnünk kell egy kicsit azokat, akik már túl vannak az ismerkedés fázisán, akik egyszer már elköltötték az összes pénzüket egy karikagyűrűre, akiknek legalább egyszer megfordult a fejében, hogy milyen lenne, ha korábban faképnél hagyták volna az oltárnál, akik szívük teljes szeretetével, odaadóan tették le a voksukat egy ember mellett, akit azóta úgy neveznek: a férjem, a feleségem. A házasság a szeretet nyilvános nyilatkozata, egy pecsét az amúgy is sziklaszilárd kapcsolaton – mondják.

Porondon a házasság

Huszonhat év színészházaspárként

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeinek oszlopos tagja Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, akik 26 évvel ezelőtt mondták ki egymásnak a boldogító igent. A házaspár a Győri Nemzeti Színházban találkozott először egy közös előadás kapcsán, és bár nem rögtön szerettek egymásba, szépen lassan kialakult köztük az elválaszthatatlan kötelék, másfél év után pedig összekötötték életüket.

A 2021-es Házasság hete jeligéjére – Ezerszer is igen! – adott válaszukból kiderül, ha most kellene dönteniük, újra egymást választanák.

A színész házaspár a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház idei évadában a Jövőre, veled, itt 2. című darab főszereplőiként várják az újranyitást. Az előadás szerelemről, házasságról és egy megmagyarázhatatlan, abszurd viszonyról szól, melyet humoros, bájos és lélekmelengető köntösbe burkolva mutatnak be a művészek. A Házasság hetéhez kapcsolódóan meséltek a darabról, kettejük kapcsolatáról, és a házasság általános kérdéseiről.

Danyi Judit és Hegedűs Zoltán 26 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak
Fotó: Morva Daniella

Házasság három év távlatából, egy szakmán kívüli társsal

Hajdú Melinda négy évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent szerelmének, aki bár nem művészeti területen dolgozik, a kecskeméti színház társulata könnyedén befogadta, és aktív résztvevője a felesége kollégái által szervezett eseményeknek. A színésznő elmondta, hogy férje mindenben támogatja, és értékeli a munkáját, amit fontosnak tart, hiszen tudja, nem mindenkit köt le a színházi, ám párja nyitott és érdeklődő az előadóművészet világa felé.

Amíg párja az előadások ideje alatt nem a kisfiukra vigyázott, gyakran megnézte őt a színházban, sőt: a rajongója volt Melindának, még csokrot is dobott fel neki a színpadra. A színésznő mesélt arról, párja hogyan gondolkodik a szakmájáról, illetve nem okoz-e gondot neki az előadóművészettel járó számos viszontagság; de szó esett a Házasság hete kapcsán aktuális darabjáról is, melyben főszerepet játszik, ez pedig nem más, mint Woody Allen népszerű komédiája, a Férjek és feleségek.

Hajdú Melinda négy évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent
Fotó: Morva Daniella

Friss házasok

Ezerszer is igen! – minden pillanatban ezt mondaná feleségének Orth Péter, akiben ez a mondat felidézi az igeneket, amelyeket akkor mondott, amikor tervezte az esküvőt, illetve amikor ott állt az oltárnál, és amelyeket az emlékei által is folyton újraél. A házasság fontos momentuma az életének, már gyermekkora óta. Nemrégen házasodott, bájos felesége pedig hozzá hasonlóan, színész.

A fiatal színművész jelenleg az Egy csók és más semmi című operett próbáival tölti napjait, melyben egy olyan karaktert alakít, akiből hiányolja a szerelmért való kiállást. A feladata az, hogy megmutassa, Péter (a darabban alakított karaktere – a szerk.) valóban szereti az áhított nőt, a kapcsolat pedig fontos a számára, csak önbizalma megnyomorítása miatt képtelen ezt felvállalni, megkérni a kezét pedig pláne.

A darabról, feleségével való kapcsolatáról és a házasélet rejtelmeiről mesélt nekünk.

Orth Péterék esküvője olyan volt, amilyet a fiatal művész mindig is szeretett volna
Fotó: Morva Daniella

A művészekkel készült videóinterjú itt tekinthető meg:

A Házasság hete

Közel két évtizede, Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A Házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára négy kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Forrás: hazassaghete.hu

Borítókép: Danyi Judit és Hegedűs Zoltán 26 éve élnek boldog házasságban.

A kép a Kelemen László Kamaraszínházban készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!