KINEVEZÉS

2021.01.21. 18:39

Új vezető került az orgoványi művelődési ház élére

Tóthné Szakolczai Tünde február 1-jétől kapott megbízást a településvezetéstől az Orgoványi Művelődési Ház és Könyvtár irányítására. Nagy örömmel és lelkesedéssel vállalta el az új feladatot a számára már nem ismeretlen intézményben. Célja, hogy a környék egyik legjobb művelődési háza legyen az orgoványi, ahol valódi közösséget szeretne felépíteni.

Horváth Péter

Tóthné Szakolczai Tünde február 1-től kapott megbízást az intézmény irányítására

Fotó: Horváth Péter

Tóthné Szakolczai Tünde hosszú ideig megbecsült jelmezkészítőként dolgozott Orgoványon, többek között a településen működő Goldance Tánciskola és az Orgoványi Kulturális Egyesület színdarabjaihoz is készített jelmezeket. Számos ruha­bemutatót és kiállítást is tartottak munkáiból.

Két évtizednyi varrás és jelmezkészítés után szűknek érezte műhelye falait, újra vágyott. Mivel mindig vonzódott a kultúrához, 2016-ban élt azzal a lehetőséggel, hogy kulturális közalkalmazottként dolgozzon a művelődési házban.

Olyannyira megtalálta hivatását, hogy tanulmányait is ez irányba kezdte el és 2018-ban beiratkozott az akkori Neumann János Egyetem, most már Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán indult közösségszervező szakra.

Ugyanebben az évben elhívták Bócsára, a Boróka Könyvtárba könyvtárosnak, az ott töltött időre nagyon jó szívvel emlékezik vissza.

– Két és fél évig dolgoztam Bócsán, ami az életem egyik legkiteljesedettebb időszaka volt. Mindenben támogattak, szabadságot adtak az ötleteim megvalósításához. Könyvtári estéket, kézműves-foglalkozásokat, táborokat és számos egyéb rendezvényt szervezhettem az ottani vezetőség teljes támogatásával – emlékezett vissza a bócsai időszakra Tóthné Szakolczai Tünde. De­cemberben kapta a felkérést a településvezetéstől az orgoványi intézmény irányítására. Mint fogalmazott, nehéz döntés volt, a szív és az ész viaskodott egymással a mérlegelés során, de mivel a szíve Orgoványé, ezért nem lehetett kérdés, milyen döntést hoz.

A közművelődés példátlanul nehéz helyzetében veszi át az intézmény vezetését februárban, de ez nem szegi kedvét, sőt úgy véli, ez lehetőség az ötletek kidolgozásához és új kezdeményezések megalkotásához. Mivel nincs mód személyes kapcsolatokra, az online térbe költözött a művelődési ház. A cél, hogy minél több tartalmat megosszanak a felületen. Minden hétköznapra tematikus videót készítenek a művelődési ház közösségi oldalára. Mivel a könyvtár ablakkölcsönzéssel működik, hétfőnként könyvajánlót tesznek közzé. A kedd a meséé, Könyvtármaci mesél a gyerekeknek. A szerda az egészségé, népi gyógymódokat ismerhetnek meg az oldalra látogatók. Csütörtökön kézműves videókat töltenek fel, pénteken a gasztronómiáé a főszerep, az Orgovány ízei sorozatban helyi recepteket mutatnak be. Hamarosan jelentkeznek egy közművelődési szabadegyetemre is, melynek keretében online foglalkozásokat valósíthatnak meg a jógától a kézművességig.

Tóthné Szakolczai Tünde bízik a tavaszi újranyitásban. Húsvétra játékot terveznek, fészekrakó vadászatra hívják az embereket. A helyiek jelentkezhetnek fészekrakónak és fészekvadásznak. A fészekrakók ajándékokat helyeznek a fészkekbe, amit térkép alapján meg kell találniuk a vadászoknak.

Az édesanyák hetére is készülnek, május második hétvégéjére gálaműsort terveznek. A hamarosan székét elfoglaló vezető nagyon fontosnak tartja a közösség tájékoztatását, ezért az önkormányzati hírlevél negyedévenként mellékletet kap, melyben tájékoztatják az orgoványiakat a település kulturális híreiről.

Az új vezető célja a közösség összefogása a kultúra erejével.

– Szeretném, ha az Orgoványi Művelődési Ház a környék egyik legjobb kulturális központja lenne. Fontos célom, hogy visszajöjjenek hozzánk azok, akik eltávolodtak Orgoványtól. A kultúra és a képzőművészet minden szegmensét szeretném behozni az intézmény falai közé, és nagyon fontos, hogy helyet adjunk a helyi közösségek számára is – mondta Tóthné Szakolczai Tünde, aki hetente visszajár még Bócsára, ahol bábozni tanítja a helyi gyerekeket.

A munka mellett férje, 23 éves fia és 21 éves lánya segíti a feltöltődésben. Nagyon büszke gyermekeire, fia édesapja hivatását választva ácsként dolgozik, lánya pedig óvónőnek tanul. Vallja, hogy a családi háttér biztonsága és támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ki tudjon teljesedni hivatásában.

Tóthné Szakolczai Tünde február 1-től kapott megbízást az intézmény irányítására
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!