Kecskemét

2021.01.09. 07:00

Több elismeréssel is büszkélkedhet a TanBorEn Trió zenekar

Két nemzetközi kamarazenei első helyezéssel zárta az évet a TanBorEn Trió, mely országos hírnévre 2019-ben a Kamara Virtuózok tehetségkutató győzteseként tett szert. A három egyetemistából álló zenekar várhatóan ismét fellép Kecskeméten, köszönhetően annak is, hogy egyik tagja, Tóth Levente, a város szülötte.

Sebestyén Hajnalka

Balról: Madaras Zoltán, Tóth Levente és Kerek Csombor

Forrás: Petőfi Népe

– Mesélj kérlek a TanBorEn Trióról, mely már Kecskeméten is többször fellépett! – kértük meg az egyik tagot, Tóth Leventét.

– A TanBorEn Triót 2019 tavaszán egyetemistaként alapítottuk meg, kifejezetten az akkori Kamara Virtuózok 2019-es versenykiírásának nyomán. Már előtte is másfél éve rendszeresen együtt játszottunk. A csapat tagjai a kazincbarcikai Kerek Csombor, a balatonfüredi Madaras Zoltán és jómagam, a kecskeméti születésű Tóth Levente. Jelenleg mindhárman a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesterképzéses, klasszikus ütőhangszerművész szakos hallgatói vagyunk. Szeretném mindenképp megemlíteni tanáraink nevét is, akiknek rengeteget köszönhetünk: dr. habil Szabó István és Szalai Tamás. Mindhárman tagjai vagyunk továbbá az egyetem ütőtanszakán működő Sonus Ütőegyüttesnek, illetve Csombi és én a Gulyás György Szakkollégium és a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programnak.

– Mit takar a TanBorEn?

– Az együttes nevét sokáig nem tudtuk eldönteni, mindenféle variáció szóba jött. Végül Zoli édesanyjának támadt egy remek ötlete, hogy a hármunk keresztneveiből felhasznált egy-egy szótag összeolvadása adja meg az együttesünk nevét. A „Tan” a Zoltán, a „Bor” a Csombor és az „En”a Levente névből ered. Ráadásul a TanBorEn hangzásában megidézi a tambourin, azaz a csörgődob ütőhangszer nevét.

– Milyen zenei stílust képviseltek?

– Az együttes fő profilja a klasszikus ütőhangszeres irodalom bemutatása, a hangszercsalád népszerűsítése. Fontosnak tartjuk a kortárs magyar és nemzetközi ütős irodalom bemutatását is, hiszen hangszereink túlnyomó része még csak közel egy évszázados múltra tekint vissza, azóta azonban sokat fejlődött és teret hódított a zenetörténetben. Nyitottak vagyunk minden stílusra, együtt zenélésre, akár más formációkkal, szólistákkal, szimfonikus zenekarokkal.

– Saját számaitok is vannak?

– Tekintve az ütőhangszercsalád viszonylag fiatal zenei múltját, rengeteg átiratot játszunk, így szinte az egész zenetörténetet meg tudjuk eleveníteni a színpadon. Legyen az afrikai törzsi tradicionális zene, egy barokk vagy romantikus mű, egy ragtime, a XX. század zenéje vagy épp egy kortárs mű. Egyszóval bármi. Ezek mellett azonban triónknak rendszeresen írnak ütős kamaraműveket is. Két úgynevezett „házi zeneszerzőnk” is van: Hodován Milán – aki szintén kecskeméti születésű –, valamint Kerek Gábor Közeledő személyében.

– A siker útjára a Kamara Virtuózok országos győzelme tette fel a TanBorEn-t. Milyen eredményeitek születtek azóta?

– Számos szép eredménnyel büszkélkedhetünk. Az úton valóban a 2019-es Kamara Virtuózok komolyzenei televíziós tehetségkutató abszolút győzteseiként indultunk el. Utána – első nemzetközi megmérettetésünkön – 2019 nyarán az olasz szervezésű Percussive Arts Web Contest nemzetközi ütőhangszeres versenyen 4. helyezést értünk el. 2020 év végén pedig két újabb nemzetközi sikert könyvelhettünk el.

– Bemutatnád a legfrissebb eredményeiteket!

– Az V. Danubia Talents nemzetközi online-zenei verseny kamarazene-kategóriájában a korcsoport legmagasabb pontszámát kapva első helyezést értünk el. Az International Moscow Online-Music Compe­tition kamarazenei kategóriájában szintén első helyezést érdemeltünk ki, és a verseny nagydíját/fődíját is nekünk ítélte oda a szakmai zsűri.

– Hogy telt a 2020-as év számotokra?

– Különleges évet búcsúztattunk el. A vírushelyzet konkrétan elsöpörte előlünk is az újabb év adta lehetőségeket, de egy töredékét mégis meg tudtuk ragadni. Az év elején, a pandémia beköszönte előtt volt szerencsénk fellépni a trió példaképeivel, akiket gyerekkorunk óta követtünk figyelemmel, az Amadinda Ütőegyüttessel és az ország másik híres ütőegyüttesével, a Talambával. Utána már csak a nyáron adódtak lehetőségek a fellépésre; meghívást kaptunk a halászteleki Rudimental Dobtáborba, ahol a szakma és rengeteg zeneiskolás ütős növendék előtt játszhattunk, illetve később, az ősszel nyertünk a Filharmónia Magyarország „Köszönjük, Magyarország!” pályázatán, aminek köszönhetően felléptünk Tiszafüreden és Nyíregyházán. Ezeken túl meghívást kaptunk a „Tér-Zene a Kossuth téren” elnevezésű koncertsorozatba is, így lehetőségünk nyílt játszani az ország talán egyik leggyönyörűbb szabadtéri „színpadán”, a Parlament előtti Kossuth téren. Az év végén pedig egy szép zárást tudhattunk magunkénak az említett nemzetközi versenyeknek köszönhetően. Összefoglalva: amit lehetett, kihoztunk az évből, bár nem volt egy könnyű év, főleg nem lelkileg.

– Tanulmányaitok hogyan állnak?

– A 2019/2020-as tanév végén megszereztük mindhárman alapképzéses diplománkat is a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, Zoli jeles, Csombi kiváló, jómagam pedig kitüntetéses eredménnyel, majd felvételt nyertünk mostani képzésünkre ugyanide.

Balról: Madaras Zoltán, Tóth Levente és Kerek Csombor
Fotó: Petőfi Népe

– Milyen terveitek vannak 2021-re?

– Szeretnénk minél több projektet, koncertet megvalósítani: újra módunk nyílik februárban a Zeneakadémián arra, hogy az Amadindával fellépjünk. Tervezzük, hogy áprilisban Túri-Nagy János barátommal közösen Kecskeméten egy nagyszabású TanBorEn 2. születésnapi koncertet adjunk, melynek szervezése még folyamatban van, de számos remek előadót hívtunk meg, akik nagyon szívesen vállalták a fellépést. Az ütős zenén át az énekig, a szólójátéktól kezdve a kamarazenéig, a komolyzenétől a jazzig, még Hodován Milán barátom darabjának ősbemutatója is elhangzik majd. Bővítenénk még a hangszerparkunkat is, újabb versenyeken indulnánk és minél több fellépést vállalnánk. A januárt pedig egy vadonatúj videóval indítjuk el, érdemes figyelni majd a saját YouTube-csatornánkat.

Levente és Kecskemét

A trió – Tóth Levente által – kecskeméti kötődésű. Levente a hírös városban született, és zenei tanulmányait a Kodály iskola ütőhangszeres tanulójaként folytatta, először pár hónapig Háry Péternél, majd kilenc évet Palotás Gábor növendékeként. A Kodály iskolából útja a Debreceni Egyetemre vezetett 2017-ben, ahol többek között a későbbi TanBorEn Trio tagjaival egy évfolyamra került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!