Kultúra

2021.01.27. 13:57

Selyemsálra festette Félegyháza egyik jelképét Vakulyáné Varga Erika

Félegyháza egyik jelképét, a kétszáz éve épült Hattyúházat festette selyemsálra Vakulyáné Varga Erika selyem­festőmester. A különleges alkotás apropóján a Holló Galériában beszélgettünk a félegyházi alkotóval.

Vajda Piroska

Vakulyáné Varga Erika félegyházi selyemfestő

Fotó: Vajda Piroska

Vakulyáné Varga Erikától soha nem álltak távol a textíliák, édesapja ugyanis úri szabó volt, így Erika úgy nőtt fel, hogy mindig finom szövetek, kelmék, selymek vették körül. Bár az alkotás is közel állt hozzá, középiskolásként nem érzett magában akkora tehetséget, hogy képzőművészeti vonalon folytassa tanulmányait. Mivel nagyon szeretett gyerekekkel foglalkozni, logopédusnak tanult és azóta is beszédfejlesztéssel foglalkozik. Mint mondta, kézügyességét ezen a szakterületen is kamatoztatni tudja, hiszen a gyerekeknek nagyon sokat rajzol, így is segítve őket a fejlesztésben.

Vakulyáné Varga Erika félegyházi selyemfestő
Fotó: Vajda Piroska

Erika azt is elmondta, hogy a selyemfestést is a hivatásának köszönheti. Egyszer ugyanis épp a logopédiára vásároltak fejlesztőjátékokat, amikor rátalált egy selyemfestő készletre, amiben előre nyomtatott kendők voltak. Ezt a készletet meg is vették, Erika pedig megígérte a kollégáinak, hogy kifesti azokat.

– Már az első ecsetvonásnál éreztem, hogy ez egy életre szóló szerelem lesz – fogalmazott Vakulyáné, aki kezdetben apróbb selyemdarabokon, mandalákon gyakorolt, majd később elég bátorságot érzett magában ahhoz, hogy felkeresse a Holló László Képzőművész Kört, hogy ott folytassa a tanulást. A Holló Kör vezetője, Rátkai Zsuzsa épp akkor indított egy olyan alkotóközösséget, ahol újrakezdő idősebbekkel foglalkozott, így vette szárnyai alá Erikát is, aki egy évtizede, közel ötvenévesen lépett a képzőművészet útjára.

A Holló-körben nagyon sokat tanult még Török Tamástól, Molnár Istvántól, Rádi Andrástól és Csenki Tibortól is. Ugyanakkor autodidakta módon is képezte magát. Amikor már elég magabiztos volt, jelentkezett egy selyemfestőmester-képzésre. A legnagyobb hazai szaktekintélytől, Csörnök Enikőtől tanulta a mesterséget – mesélte Erika, aki alkotásaihoz százszázalékos hernyóselymet használ.

Elmondta, selyemre sokkal nehezebb festeni, mint papírra, mert ha meghúz egy vonalat, azt a selyemről nem lehet eltüntetni, és a festék is másként oszlik el a selymen, mint a papíron. Ezért mielőtt elképzeléseit selyemre vinné, papírból készít egy sablont, ezt rajzolja át a keretre felfeszített selyemre, amit utána kifest – avatott be a részletekbe Varga Erika, aki arról is büszkén mesélt, hogy miután híre ment annak, mivel foglalkozik, egymást követték a különleges kérések. Ismerősei egymásnak adták a kilincset nála. Volt, akinek rózsát, volt, akinek pipacsot, lovat vagy éppen egy Hundertwasser-képet kellett selyemre festeni. Ezekkel olyan gyakorlatot szerzett, hogy ma már nagyobb felületű selyemre is bátran mer festeni. Mint mondta,

a szecessziós motívumok állnak hozzá a legközelebb.

Vakulyáné Varga Erika szerint a selyem rendkívül női­es anyag, ezért is közkedvelt a divatszakmában. Erika jelenleg két divattervezőnek is fest selyem alapanyagot. Azt is elmesélte, hogy a fia esküvőjére is saját kezűleg festett selyemből varratott ruhát magának.

A félegyházi képzőművész alkotásait már több kiállításon is megismerhette a nagyközönség, következő tárlata pedig áprilisban lesz a művelődési központban, a virágünnep alkalmával, most erre készül gőzerővel. Erika azt is elmondta, hogy a selyemfestés egyelőre csak hobbi, ami tökéletes kikapcsolódást jelent számára. De úgy tervezi, hogy miután nyugállományba vonul, több időt szentel majd az alkotásnak, persze csak a nagymamai teendők után. Nemrég született meg ugyanis ötödik unokája, és szeretne a gyerekekkel is minél több időt tölteni.

A selyemsálra festett Hattyúház nagy kihívás volt a Vakulyáné Varga Erika számára
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!