közösség

2021.01.23. 19:56

Civilek szervezik a tassi kulturális életet

A koronavírus-járvány sem vette el tavaly a kedvét a majd két évtizede működő Tassi Kulturális Egyesület tagjainak. Nagyrendezvényeik ugyan elmaradtak, ám a faluszépítésből ezúttal is kivették részüket a lelkes hölgyek és urak.

Gulyás Sándor

Már több száz rendezvényt szervezett az egyesület – mondta el büszkén Baranyi Zoltánné

Fotó: Gulyás Sándor

A községben tizennyolc éve alakult kulturális egyesület az első civil szervezet volt a településen. A tagság kiemelt célként tűzte ki, hogy a helységükben élő gyermekek, fia­talok, felnőtt és idős korosztály számára kulturális, hagyományteremtő, képességfejlesztő programokat szervezzen, összekapcsolva tevékenységüket a természet- és egészségvédelemmel, környezetszépítéssel.

– Mindig arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint valamennyi korosztályt kiszolgáljunk programjainkkal. A hatékonyság érdekében több alkalommal végeztünk felmérést a lakosság körében, illetve figyeltük a visszajelzéseket. A helyi civil szervezeteknek mind személyi, mind anyagi segítséget nyújtottunk, illetve együttműködtünk az önkormányzattal – foglalta össze az egyesület céljait és tevékenységét Baranyi Zoltánné, a Tassi Kulturális Egyesület vezetője.

Az egyesület jelenleg tizenhét főből áll, de számos önkéntes is segíti a munkát. A civil szervezet tizennyolc éve főszervezője a falunapnak, a rendezvény sikeréhez nemcsak munkájukkal, hanem jelentős anyagi ráfordítással is hozzájárulnak, melyet adományokból, pályázati pénzekből finanszíroznak.

– A település legrangosabb rendezvényén a falu lakosságának nagy része és a környező települések lakói is részt vesznek. Szervezőként nagy gondot fordítunk arra is, hogy teret adjunk a helyi amatőr művészek bemutatkozására. Kilenc éve a Duna-­parton is rendeztünk egy nyári fesztivált, ahol a sporté a főszerep, családok, baráti társaságok főzhetnek a szabadban, a gyermekek pedig egész nap játszhatnak. A feltételeket is mi teremtettük meg. Egyesületünk kialakított egy strandröplabda- és egy strandfocipályát, illetve ellátta megfelelő felszerelésekkel is, melyet mindenki ingyen használhat, és a mai napig szívesen használják a sportot kedvelők. A Duna Party kiemelkedő eseménye az őrült hajók versenye. A rendezvény már az első évben is nagy érdeklődés mellett zajlott, népszerűsége azóta is töretlen – hangsúlyozta Baranyi Zoltánné.

Az egyesület évente több alkalommal szervez gyermekeknek és felnőtteknek színházlátogatást, és a helyi faluházba neves előadókat hívnak. Vendégük volt többek között Budai Ilona, Berecz András, a Bagossy Brothers Company, ősszel pedig Aranyosi Péter szórakoztatta a jelenlévőket.

– Részt veszünk faluszépítő akciókban vagy magunk rendezünk hasonlókat. Programjaink között szerepelnek kulturális előadások, zenés megemlékezések, beszélgetések, gyermek- és családi nap, ingyenes Mikulás-műsor, múzeumlátogatás is. Természetesen folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, melyekkel érdekesebbé tehetjük a tassiak életét – emelte ki az egyesület elnöke.

A koronavírus-járvány a tavalyi évben keresztülhúzta a Tassi Kulturális Egyesület terveit. A nagyrendezvények a korlátozások miatt elmaradtak, a faluszépítésből azonban kivette a részét a tagság.

Már több száz rendezvényt szervezett az egyesület – mondta el büszkén Baranyi Zoltánné

Tavaly is kitettek magukért

A Tassi Kulturális Egyesület a tavalyi évben egyebek mellett padokat, illetve kerékpártároló rácsot vásárolt és helyezett ki az orvosi rendelő, a faluház és az új buszvárók szomszédságába. Reményeik szerint az idén is folytatni tudják tevékenységüket, érdekes és színvonalas programokkal színesítve településük kulturális és sportéletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!