karbantartás

2020.12.22. 07:57

Új fényben tündököl a kecskeméti nemzeti csillárja

Három előadás próbái folynak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, ám a színfalak mögött is zajlik a munka. A napokban ugyanis megtörtént a nézőtéri csillár karbantartása, amelynek részleteiről a színház facebook oldalán számoltak be.

Morva Daniella

Forrás: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Fotó: Facebook

A zárt ajtók mögött " target="_blank" rel="noopener noreferrer">megtörtént az izzók cseréje, illetve a búrák és a lámpatest tisztítása is. Ezzel egy időben a rögzítéseket és az aprólékos díszítés hegesztési pontjait is ellenőrizték a szakemberek. Ezeket a karbantartási munkálatokat mindig akkor végzik el, amikor a világítás 15 százaléka nem működik.

A 84 izzóval világító, 700 kilogrammos, sárgarézből készített, aranyozott csillárt utoljára három évvel ezelőtt engedték le, ugyanis a folyamat a leengedéssel és a felhúzással együtt összesen 28 percet vesz igénybe.

A csillár érdekessége – rendkívüli súlya és anyaga mellett – egy 19. századi írás alapján az, hogy a több mint 80 izzólámpájának erőssége körülbelül 1400 gyertyafénnyel ér fel, egy-egy lámpa intenzitása pedig nagyjából 16 gyertyafénnyel egyenlő.

Fotó: Facebook / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!