KUNSZENTMIKLÓS

2020.12.13. 19:58

Emléket állítanak Virágh Gedeonnak

A Virágh-kúriában állítanak emléket Virágh Gedeonnak. A huszár őrnagy az 1848/49-es forradalom és szabadság­harc egyik legismertebb hőse.

Gulyás Sándor

Vass Gergő (jobbra), a kunszentmiklósi hagyományőrző egyesület vezetője arról beszélt, hogy a nyereg rekonstruálásakor hasznosnak bizonyultak a gyakorlati ismeretek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

Márciusra a Felső-Kiskunság legszebb múzeuma lesz a közelmúltban felújított kunszentmiklósi Virágh-kúria. Az épületben emléket állít a város a helyi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagynak, külön kiállítóterembe kerülnek a kunok „beköltözés kori” relikviái, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékei. A klasszicista stílusban épült nemesi kúria a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újult meg. Az októberi műszaki átadásra elkészültek a kiállítások alapjai, ám az anyag ma még korántsem teljes.

– A kúrai önmaga adja a lehetőségét annak, hogy emléket állítsunk Virág Gedeonnak, városunk szülöttének, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legismertebb hőse. A 12. Nádor huszárezred őrnagya 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette vissza huszárait Csehországból a haza védelmére. Alakját Jókai Mór is megörökítette A kőszívű ember fiai című regényében – mondta Bődi Szabolcs, a település nyugalmazott polgármestere.

– Virágh Gedeont a szabadságharc elbukása után Aradon halálra ítélték, de később büntetését várbörtönre enyhítették. Utolsóként szabadult az aradi foglyok közül. Budapesten hunyt el, de szülővárosában, a kunszentmiklósi temetőben nyugszik. A készülő kiállítás anyaga Dinnyés László kutatásaira épül. A térképek, a képek, a makettek és néhány korabeli tárgy, illetve néhány művészi alkotás, többek között Virágh Gedeon mellszobra, festmények, már a helyükre kerültek. Kuriózumnak számítanak a nádorhuszárok teljes kihallgatási jegyzőkönyvének foto­kópiái. A márciusi átadásra pedig elkészül a negyvennyolcas hős viasz lovasszobra, illetve szívesen fogadunk minden, Virágh Gedeonhoz köthető relik­viát.

A másik kiállítóterembe a kunok „beköltözés kori” relikviái kerültek. A tárlat anyagát a helyi Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület tagjai állították össze.

A tárlat anyaga elsősorban Csengele közelében feltárt, az 1247–1259 körüli időszakból származó kunvezér sírból előkerült leletanyagra épül – fogalmazott Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője.

Vass Gergő (jobbra), a kunszentmiklósi hagyományőrző egyesület vezetője és Bődi Szabolcs nyugalmazott polgármester egy korábbi felvételen.
Fotó: Petőfi Népe

– A maradványok alapján rekonstruáltuk a lovat, annak felszerelését. A vezér viseletével, fegyverzetével nem volt különösebb gondunk, mert nagyon sok ábrázolás maradt fenn róla. A női bábut a balotai kun úrnő ihlette, hozzá a családi tér, vagyis a jurta belsejét kívántuk megjeleníteni, utazóládával, nemezszőnyegekkel, párnákkal, asztallal.

A kiállítási anyag a jövő év elejére lesz teljes.

Az úrnőt felékszerezzük, a jurta belső terét kiegészítjük, a kun vezér íjat, nyilakat kap, illetve szablyát és buzogányt is bemutatunk. A tárgyak elkészítésében, az anyag összeállításában nagy könnyebbséget jelentett, hogy gyakorló hagyományőrzők vagyunk, így ismereteink és kapcsolataink révén lényegében minden korhű és hiteles lett.

A kúria harmadik kiállítótermébe a már meglévő, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, hőseit bemutató anyag került.

A kúria udvara is benépesül

A Virágh-kúriába látogató isko­lások, turisták számára az interaktivitást érintőképernyős számítógépek biztosítják. Az ismertető szövegek tavasz­ra már angol nyelven is olvashatóak lesznek. A gyermekek számára pedig játszópark épül a kúria udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!