verseny

2020.11.30. 20:00

Vajdasági diák kapta Kalocsa különdíját

A Nebuló idén a koronavírus-­járvány miatt filmen hirdette ki irodalmi pályázatának eredményeit. Kalocsa különdíját egy vajdasági kislány nyerte.

Gábor János

Forrás: shutterstock.com

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége anyagi támogatásával ismét érzékenyítő irodalmi pályázatot hirdetett a Kalocsai Nebuló Egységes Gyógypedagógiai módszertani Intézmény. A versenyt mindig gálaműsor szokta zárni, ám ezúttal – ismert okokból – más formában kellett megtartaniuk az eredményhirdetést.

A szervezők a legjobb műveket felolvasó ismert emberek közreműködésével forgattak kisfilmet,

amit szerda este vetí­tettek le először, a helyi televízióban.

– Új alternatívát kellett keresnünk, hogy hogyan tudjuk méltóképpen megünnepelni a fogyatékkal élő emberek nemzetközi napját, illetve az alkotókat. Így született meg az ötlet, hogy filmre rögzítjük a felolvasásokat, és úgy szerkesztjük az egészet, hogy emlékeztessen a színházi estek struktúrájára – írta le Csupor Zsolt Jánosné Mónika, a Nebuló intézményvezetője.

– Törekedtünk arra, hogy mindenki neve elhangozzon, és tanulói előadás is színesítse a filmet. Kettesével kerültek sorra a kiemelt alkotások, amelyeket a felolvasók otthonában vagy munkahelyén tudtunk rögzíteni – mondta.

Az intézményvezető jelezte: sok visszatérő versenyzőjük volt, és ezúttal távolabbi településekről, például Gyuláról, vagy a határon túli szerb testvérvárosból, Kúláról is érkeztek pályázatok. A művek között vers és próza is szerepelt, de az egyes korcsoportokban ezek együtt versenyeztek. A bírálók név nélkül kapták meg az alkotásokat, amelyek közül kiválaszthatták a számukra legjobbakat.

A jövőre vonatkozó tervekről Csuporné elmondta, hogy változtatni fognak a versenykiíráson, mert – bár ez nem von le a művek értékéből – több szomorú hangvételű írás is érkezett. Elmondta: arra fogják biztatni a mezőnyt, hogy

a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos pozitív, akár humoros élmények nyomán szőjenek történeteket.

Csuporné előrevetítette: szigorúbban fogják venni a terjedelemre vonatkozó elvárásokat is, mivel idén újra akadt túl hosszúra nyúlt felolvasás a programban.

– Külön öröm volt számunkra, hogy Radnóti Miklós, a Bajai Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője szintén tollat ragadott a pályázat hatására és nagyon elgondolkodtató, megindító verset írt, amit a film nyitányában mutattunk be – mondta el a nyilván versenyen kívül íródott költeményről a Nebuló vezetője. Csuporné hangsúlyozta: az irodalmi kihívás sok szempontból hasznos az iskolai közösségek számára, hiszen mind a tanárokat, mind pedig a diákokat megmozgatja. A legszebb mégis az, amikor visszahallják, hogy egykori pályázóik gyógypedagógiai pályán tanultak tovább, vagy más, fogyatékkal élőket segítő hivatást választottak.

Idén 25 értékelt és nyolc kategórián kívüli mű érkezett,

és mindegyiket név nélkül, csak kóddal ellátva kapta meg a zsűri, hogy az alkotó személye semmilyen módon ne befolyásolhassa az értékelést.

Csupor Zsolt Jánosné egy korábbi rendezvényen, ezúttal személyesen nem gratulálhatott a diákoknak
Fotó: Petőfi Népe

Abszolút győztest nem hirdettek

Végül abszolút győztest nem, csak különdíjasokat avattak: a Bajai Szakképzési Centrum Különdíját Bedő Tamás (Kalocsai Szent István Gimnázium, 12. B), Hartman Jánosét Nagy Léna Lora (Kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Álta­lános Iskola és Gimnázium, 5. b), a Bajai Tankerületi Központét Ács Nelli (Nagyasszonyunk, 9.), a Kék Madár Alapít­ványét pedig Hangyási Hunor (Nagyasszonyunk, 5. b) kapta. Kalocsa Város Különdíjának nyertese a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola 6. osztályos tanulója, Hugyik Sára lett, míg a Kalocsai Nebuló EGYMI és az Alapítvány a Kalocsai Gyógypedagógiáért a Kalocsai Szent István Gimnázium 11. B-s diákját, Markella Mírát jutalmazta.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!