kiadvány

2020.11.08. 15:30

Könyv készült a végzős osztályok tablóképeiből Tasson

Bálint Sándor és Bálint Sándorné nyugdíjas pedagógusok mutatták be a Tablók könyve című kiadványukat a nagyközönségnek a napokban a faluházban.

Gulyás Sándor

A Tablók könyve a Tassi Helytörténeti Egyesület hatodik kiadványa

Forrás: PN

Bálint Sándor hosszú ideje foglalkozik a helyi iskola történetével, és különös figyelmet szentel a múlt értékeinek megőrzésére és muzeális gondozására. Magángyűjteményének egy része a kiadványban közölt anyag is. Széles körű kutató-, gyűjtő- és rendszerező­tevékenységének újabb gyümölcse a könyv, amely során sok elfeledett vagy elveszettnek hitt iskolai tabló, illetve osztálykép került elő.

– Valamennyi osztály tart osztálytalálkozót a ballagás után. A rendezvényekre azonban nem mindenki tud elmenni, és sok év távlatából már azt sem igazán tudni, hogy ki melyik osztályba járt. Ennek okán jutottunk feleségemmel arra az elhatározásra, hogy összegyűjtjük a tablóképeket, osztályképeket, ballagási meghívókat, osztálynévsorokat, és megjelentetjük egy albumban. Így mindenki tudni fogja, hogy ki mikor ballagott, kik voltak az osztálytársak és a tanárok – ismertette meg a közönséggel a kiadvány létrejöttének körülményeit, okát és célját Bálint Sándor.

A Bálint házaspár az 1960–2020 között Tasson végzett nyolcadik osztályosok tablóképeit, névsorait gyűjtötte össze, rendezte sajtó alá. A könyv a Tassi Helytörténeti Egyesület kiadásában jelent meg, mely egyesületnek ez a hatodik kiadványa. A Tablók könyvében 61 évfolyam, 86 osztály és több mint kétezer név szerepel.

– Nem volt egyszerű feladat a kiadvány anyagának összeállítása. Mindehhez több száz telefonra, személyes megkeresésre, több mint két hónap intenzív kutatómunkára volt szükség. A kötet anyagának rögzítését a helyi könyvtár végezte, amit Ráckevén szerkesztettek sajtó alá. A könyv célja, hogy a nagyszülőtől az unokáig mindenki megtalálja magát benne. Az egykori diákok megmutathatják gyermekeiknek, unokáiknak, hogy kikkel jártak iskolába, kik voltak a nevelőik, és milyenek voltak ők kamaszkorukban – fogalmazott a szerző.

A Tablók könyve a Tassi Helytörténeti Egyesület hatodik kiadványa
Fotó: PN

A könyvbemutató hozzászólásokkal, beszélgetéssel és dedikálással zárult. A rendezvényen közreműködtek a Földváry Gábor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanu­lói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!