GALÉRIÁVAL

2020.10.07. 19:12

Ziegler Németh Ferenc képeiből nyílt kiállítás Kerekegyházán

Ziegler Németh Ferenc festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás „Impressziók” címmel a minap a kerekegyházi Katona József Művelődési Házban. Az alkotó az elmúlt év munkáiból válogatta össze a tárlat anyagát.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Ziegler Németh Ferenc apai ágon örökölte tehetségét. Huszonhat éves volt, mikor először érzett késztetést arra, hogy ecsetet vegyen a kezébe. Mesterei voltak többek között Maszlik István, Gayer-Móricz Róbert, Szappanos István, Mág Tamás festőművészek, nagy hatással volt rá Matteo Massagrande, Meszlényi Attila, Gyalai Béla is.

Ziegler Németh Ferenc hosszú évekig kizárólag csak olajjal festett, de kipróbálta a pasztellkrétát, az akvarellt, az akrilfestést, a száraz pasztellt is. Az utóbbi időben a pasztellt részesíti előnyben, képeinek nagy része ezzel a technikával készül. Alkotásainak témáiban, azok kidolgozásában a csendes szemlélődés köszön vissza. Szinte kézzelfogható ragaszkodása is, elkötelezettsége az emberek és a magyar táj iránt.

– Én is azt vallom, hogy maga a természet is egy intelligens alkotóról árulkodik. Próbálom megragadni azt, amikor a tájra, az épületre, a tárgyakra vetülő fény átlényegül egy érzésbe, gondolatba. Alkotás közben arra törekszem, hogy versenyre keljek a látvány okozta élménnyel, hangulattal. Foglalkoztat még a csendélet-festés, a másik nagy kihívás a figurális ábrázolás. Leginkább olajjal dolgozom. Ez a technika nyújtja a legnagyobb kifejezési lehetőséget számomra. Az alkotás öröme, az állandó fejlődés, és a megújulás lehetőségét hordozza magában – fogalmazott a festőművész.

Ziegler Németh Ferenc alapítója az Izsáki Alkotótábornak, melynek azóta is szervezője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének, a Kunszentmártoni Alkotók Szabad Társaságának és a Műhely Művészeti Egyesületnek. A művész nemrégiben kezdett el oktatni. Többek között a Nagykanizsán működő Kendli Major nemzetközi szinten ismert művésztáborban, ahol Ludvig Zoltán festőművész kérésének eleget téve tartott és tart pasztell kurzusokat. Első szakkörét Izsákon, a másodikat nem sokkal később Kerekegyházán hozta létre.

Ziegler Németh Ferenc 2010-ben a Jövőbarát energia–Démász-pályázaton 3. helyezett lett, művészeti tevékenységéért 2014. Izsák Város Emlékplakettjével tüntették ki, 2014-ben pedig Bács-Kiskun Megyei Prima díjra jelölték. Képei megtalálhatóak számos hazánkban és külföldön élő gyűjtő tulajdonában. A kerekegyházi volt a festőművész százhuszonegyedik kiállítása. A tárlat október 22-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!