Tárlat

2020.10.01. 14:11

Trianon-kiállítás nyílt a kalocsai Viski-múzeumban

Egy évig látogatható a kalocsai Viski Károly Múzeum legújabb tárlata, amit a Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyitottak meg, múlt hétvégén.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A trianoni békekötés századik évfordulójához kapcsolták az időszaki kiállítást, bár az emlékév ellenére sem tervezték, hogy ilyen témában állítanak össze válogatást. Végül – a korabeli fotó­dokumentációk és tárgyak mellett – bőséges információs csomagot is megosztottak a látogatókkal, akik QR-kódok segítségével angol és magyar nyelvű változatban is letölthetik a béke szövegét.

Romsics Imre múzeumigazgató a megnyitón elárulta: a középtávú terveik között nem szerepelt a békediktátumról szóló anyag bemutatása, mert a magyar társadalom máig nem tudott megegyezni Trianon egységes megítélésében, így eredetileg nem akarták felvállalni. A polgármester felhívására mégis kialakítottak egy tematikát: kizárólag saját gyűjtőterületükről származó korabeli tárgyakat és dokumentumokat helyeztek el a vitrinekben. Hozzáfűzte: saját családi hagyatékából és Thiesz János helyi gyűjtőtől is érkeztek tárgyak a kiállításra, sőt, szereztek olyan személyektől származó emlékeket, akik az elcsatolt területekről kerültek Kalo­csára, közvetlenül a békekötés után.

Dr. Filvig Géza, Romsics Imre és Markó László is részt vett a megnyitón
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A szintén felszólaló dr. Filvig Géza polgármester hangsúlyozta: a tárlat közvetlenül kötődik az egész Európában ünnepelt és harminc éve megtartott Kulturális Örökség Napjaihoz, amelynek keretében csak Magyarországon több száz műemlék és ugyanennyi tematikus program várja a múzeumbarátokat. Kalocsa a kegyetlen és a mai napig érthetetlen békediktátum századik évfordulója miatt választotta Trianont a tematikus kiállítás témájául, jegyezte meg, mert a tárlat elemei talán közelebb hozzák az akkor történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!