Művészet

2020.09.08. 14:18

Megnyílt a Kalocsa Art

Rendkívül gazdag és minőségi gyűjteményt mutattak be a közönségnek a Kalocsa-Art 2020 alkotói a Városi Galériában pénteken. Budai Viktória, a kalocsai múzeumok művészettörténésze a megnyitón felidézte: a „rangos kulturális eseménynek” 2004 óta ad otthont a Városi Galéria.

Gábor János

Pécsi Vivien méltatta az idei tárlatot összeadó helyi művészeket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A szép hagyományért Asperján Istvánné és Perity István nyugalmazott művelődésszervezőknek mondott köszönetet, hiszen ők voltak azok, akik anno bátorították a művészeket, és lehetőséget adtak nekik arra, hogy rendszeres tárlaton mutatkozzanak be.

Az idei termést E. Kovács Zita, a Bajai Türr István Múzeum igazgatója és Alföldi Albert népművelő, a Hajósi Alkotótábor alapítója bírálta el. A kiállításmegnyitón debütált egy katalógus is, benne a művekről készült, „professzionális minőségű” képekkel, jelentette be Budai, hozzátéve: a kiadványt Viczay Lajos fotóművész és festő készítette.

– Örülök az egyre több fiatal és új alkotónak, akik amellett, hogy tehetségesek, rendkívül bátrak is, hiszen meg merik mutatni, ami bennük rejlik – méltatta a kiállítókat Pécsi Vivien. A kulturális, oktatási és szociális bizottság elnöke hangsúlyozta: az ifjú tehetségek „jó példával járnak elöl a kortársaik között”, hiszen rámutatnak: „megéri kiszakadni a monoton, berögződésekkel teli világból”. – A Kalocsa Art alapkoncepciója is ez: a minél nagyobb közönség bevonása a vizuális kultúra, a kortárs magyar művészet megismerésébe és elfogadásába – fejtegette.

Pécsi Vivien méltatta az idei tárlatot összeadó helyi művészeket
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Az önkormányzati képviselő azzal ajánlotta a tárlatot a megjelenteknek, hogy itt minden egyes kép egyedi, az adott „személyiség és lelkület kivetülése”, így pedig még izgalmasabb a válogatás, mivel a művészek nagy részét személyesen is ismerik. A 23 alkotó között egyébként olyan helyben és országszerte, sőt, némely esetben nemzetközi szinten ismert művész jelent meg, mint a fentebb már írt Viczay, vagy Farkas Tibor, Hubert László, Kiss István, Kőrösi Tamás, Lakatos Ervin és például Vinczellér Imre.

Pécsi Vivien mindannyiuknak, valamint a kiállítás szervezőinek is hálásan köszönte, hogy „gazdagabbá tették a helyi kulturális élményeket és értékeket”. Jelezte: az önkormányzat gyakorlatilag a megalakulása óta tervez különböző összművészeti fesztiválokat, amelyekhez reméli, hogy jó partnerre lelnek az idei alkotók személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!