Mi, muzsikus lelkek

2020.07.18. 07:00

Zenés esttel rukkol ki a bajai Rábl Színpad

Újra beindul az élet a bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség számára. Július 24-én bemutatják a Mi, muzsikus lelkek című válogatást a Város­házi Esték sorozat keretében.

Márton Anna

Dely Géza és Kasza Péter az egyik fellépésükön

Forrás: Petőfi Népe

A Dely Géza vezette amatőr színtársulat tizenhét esztendeje működik. Húsz állandó tagja van a közösségnek. Az előadásokhoz további huszonöt fővel is ki szokott bővülni a szereplőgárda.

A társulat 2010-ben vette fel Rábl Béla nevét. Ő volt az első amatőr bajai színtársulat alapítója. Nappal vízszerelő volt Rábl Béla, esténként rendező. A szó legjobb értelmében volt amatőr színházi ember, mondja Dely Géza. Rábl Béla kezdetben inasként ügyelt a lámpákra a kulisszák mögött, és figyelte a játékot. Megtanulta a szerepeket, elleste a színészmesterség fogásait. Már 16 éves korában, 1923-ban a Bajai Munkás Testedző Egyesület műkedvelői közé fogadták.

– Nagyon fontos az amatőr színjátszás egy olyan városban, ahol soha nem volt és nem lesz professzionális színház – mondja Dely Géza.

A társulat vezetője arról számolt be, hogy július 24-én Mi, muzsikus lelkek címmel zenés esttel lépnek közönség elé a Városházi Estek sorozatban, filmslágereket adnak majd elő.

Dely Géza azt vallja, hogy a Rábl Színpad tagjai számára nem egyszerűen a közönség szórakoztatása a cél, hanem, hogy valami fontosat tudjanak mondani. Ezért választanak általában komoly darabokat, bár vígjátékok is szerepeltek már repertoárjukban.

– Olyan darabokkal készülünk, amik nem közismertek, amik nem a tömegigényt szolgálják ki. Megmaradtunk a rétegkultúránál. Amikor valaki meghatottan, könnyes szemmel megy ki tőlünk az előadás után, akkor én azt gondolom, elmondtunk valami számára fontosat – mondja Dely Géza.

Dely Géza és Kasza Péter az egyik fellépésükön
Fotó: Petőfi Népe

Az amatőr közösség egyelőre nem kovácsolt terveket az idei évre, várják, hogy a város képviselő-testülete milyen kulturális koncepciót alkot. Dely Géza abban bízik, hogy a jelenlegi város­vezetésben is partnerre találnak. Mint mondja, lokálpatriotizmusukból és a nemzeti öntudatukból nem engednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!