GALÉRIÁVAL

2020.07.27. 11:32

Az ősök tiszteletére viseletbe öltöztek és táncra perdültek Hajóson

Nyolcadik éve, hogy a sváb hagyományőrzők végigvonulnak a német nemzetiségi tájház, a Heimatmuseum kapujától a kisváros barokk központjáig. A hajósi tánc és viselet napja ­alkalmából sokan öltik fel ilyenkor ­őseik jellegzetes ruháit.

Tapodi Kálmán

A menettánc után a kisváros barokk központjában felállított színpadon ropták a résztvevők

Fotó: Tapodi Kálmán

Szombaton tartották meg hajóson a hagyományos tánc és viselet napját.

– Egész héten lestük az eget, néztük az időjárás-jelentéseket, miközben imádkoztunk, hogy ne essen az eső – mesélte Szabó Zsolt, a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület elnöke. Az égieknél végül meghallgatásra talált a fohász, és kellemes, borongós időben indult a népviseletbe öltözött táncosok menete. A Szigeti Fő utcán a marsot is járó táncosokat sokan várták, mint például a nyolcvanadik életévét már betöltött Pécsi Jánosné, aki maga is viseletbe öltözött.

– Már nem bírnám a lépést a fiatalokkal, de én is a csoport alapítói között voltam 1963-ban. Most csak az öltöztetésben segítettem a nálunk vendégeskedő fiataloknak – mesélte mosolyogva és hozzátéve: azért most is színpadra fog állni, hiszen tagja a hagyományőrző sváb kórusnak.

A menettánc néhány megálló- és frissítőhelyen körtánccá alakult, ahol gombos harmonikások játszották az ismert dallamokat. Czick István és Huber Ferenc régi közreműködői a hajósi mulatságoknak, és kiválóan kezelik az őseiktől örökölt hangszereiket. A helybéliek úgy tartják: ahol svábok élnek, ott harmonikás is akad, mert gombos harmonika nélkül nincs sváb vigasság. A jó harmonikásról meg azt mondják: az bizony felér egy zenekarral is.

Jó harmonikások akadtak a Hajóson vendégeskedő nemesnádudvari tánccsoport kísérői között is, akik később fergeteges műsorukkal arattak sikert a színpadon. A menetben feltűntek a hartai kórus tagjai is, akik szintén színesítették a forgatagot.

– Nagyon örülünk, hogy eljöttek hozzánk, és viseletet húzva megtisztelték rendezvényünket – mondta a vendégekről Szabó Zsolt, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatni tudják a 2013-ban kezdett Hajoscher Tracht und Tanztag sorozatot.

Az ősök előtti tisztelgés a Szent Imre-templom előtt folytatódott, ahol a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében felcsendült a „Maria von Hajosch” kezdetű dal. A templom fő ékessége ugyanis az a késő gótikus Szűz Mária-kegyszobor, amit az óhazából hoztak magukkal a sváb tele­pesek.

A táncosok utána a barokk kastély parkján keresztül meneteltek a közeli térre, ahol színpadi fellépésekkel folytatódott a táncnap.

– A hajósi ifjúsági fúvósok, a hagyományőrző énekkar, a nemesnádudvari táncosok és a mi ifjúsági és felnőttcsoportjaink léptek színpadra. A gyerekcsoportok a nyári szünet, illetve a vírushelyzet miatt nem tudtak készülni és velünk itt lenni – tette hozzá Szabó Zsolt, aki nagyon örült, hogy ismét egy sikeres rendezvényt tudtak megszervezni, ami a sombereki Diamant Kapelle zenekar kísérte, hajnalig tartó utcabállal zárult.

A menettánc után a kisváros barokk központjában felállított színpadon ropták a résztvevők
Fotó: Tapodi Kálmán

Márta néni, a néptánccsoport alapítója is beállt a körbe

Nyolc éve, egy igen emlékezetes sváb lakodalmassal ünnepelték a hajósi tánccsoport megalakulásának ötvenedik évfordulóját. A néptáncoktatás szervezetté tétele Czifra Jánosné tanítónő nevéhez kötődik, aki nemzetiségi hagyományőrzés területén végzett több évtizedes munkájáért tavaly díszpolgári címet vehetett át. A nyolcvanhetedik életévében járó Márta néni nem maradhatott le a mostani mulatságról sem, és a barokk kastély előtti körtáncba maga is beállt, majd a színpadon is ott énekelt a sváb kórusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!