Múltidézés

2020.06.28. 11:30

Év végére készül el a Tompai Képeskönyv

A városban tavaly és tavalyelőtt is megrendezett Tompa Anno kiállítás digitalizált fényképgyűjteménye lesz az alapja a helyi lakosok élménybeszámolóival, személyes történeteivel színesített Tompai Képeskönyvnek.

Mester-Horváth Nikolett

Hornyákné Sivók Ildikó a történeteket is összegyűjti

Forrás: PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A Városunkért Alapítvány a Művelődési Ház munkatársaival közösen 2018-ban kezdte el összegyűjteni a lokálpatrióták régi albumaiból a település százéves történetét bemutató fotókat. A felvételek között Tompa legrégebbi időszakából, a pusztai emberek életéről, a település önállóvá válásától a termelőszövetkezeteken át az úttörő avatások pillanatképeiig minden megtalálható.

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően a városnak lehetősége van a digitalizált fényképekre támaszkodva, de azokat a hozzájuk tartozó történetekkel, személyes beszámolókkal kiegészítve elkészíteni a Tompai Képeskönyvet. – Az egy dolog, hogy vannak képeink és ezekkel megőrizzük a múltat, de ha kiteszünk sok képet, azok az adott családon és az adott korban élőkön kívül másoknak nem sokat mondanak. A történetek, a megélt érzések, a személyes beszámolók viszont közelebb viszik településünk történetét a fiatalabbakhoz is, ami segítheti egy szorosabb kötödés kialakulását a városunkhoz – mutatott rá munkájuk céljára Hornyákné Sivók Ildikó, szakmai koordinátor.

A fényképekhez tartozó történetek összegyűjtése komoly feladat, napi munkát jelent a koordinátornak. A tompai családokkal, idős bunyevác emberekkel, régi város- és intézményvezetőkkel, a helyi sport- és kulturális életben egykor aktív lakosokkal is beszélget az összegyűjtött fényképeken megjelenő élethelyzetek, jellegzetességek, fontos események kapcsán. – Továbbra is várjuk azon jelenlegi vagy egykori tompai lakosok jelentkezését akár a Facebookon keresztül, akár személyesen engem keresve, akik szívesen elmesélnék élményeiket – hangsúlyozta.

A képeskönyvben a rég- és közelmúlt bemutatásán túl a város jelenlegi életét is megjelenítik majd, így a fekete-fehér, archív fotók mellett színes, modern fényképek is helyet kapnak az oldalakon. A tervek szerint az idei év végén már kézbe lehet venni a Tompa százéves történetét elmesélő fotó- és élménygyűjteményt.

Hornyákné Sivók Ildikó a történeteket is összegyűjti
Fotó: Pozsgai Ákos / PN

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában