kultúra

2020.04.30. 19:20

Online kvízzel kapcsolódnak ki az izsákiak

A közművelődési intézmények márciusi bezárása miatt egy csipet interaktív kultúra költözött Izsák közösségi oldalára. A művelődési ház elindította kvízjátékát, ami reményeik szerint segít kibírni a helyiek számára azt az időszakot, amit a négy fal között kell tölteniük.

Horváth Péter

Helyismereti kvízt szervez az önkormányzat. A képen: a szervező, Tetézi Attila

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

– A már több mint három hete indult játékkal az a célunk, hogy egy kis színt vigyünk a helyiek életébe a bezártság és a bizonytalanság idején – mondta Tetézi Attila, a művelődési ház vezetője. Elmondta, hogy még márciusban a Tegyünk Izsákért Egyesülettel közösen tartottak volna egy településismereti vetélkedőt, de mivel berobbant a járvány, ez elmaradt. Így merült fel az ötlet – Kutas Tibor polgármesterrel konzultálva –, hogy az eredetileg szándékolt kezdeményezést a közösségi oldalon kvíz formájában tartják meg, melynek feladványain összemérhetik tudásukat az izsákiak. Az első hetekben helyismereti kérdések jelentek meg a település közösségi oldalán heti két alkalommal. A település történetével kapcsolatos kérdéseket Tetézi Lajos Izsák város története című helytörténeti munkájából merítették, majd tágították a kört, mindenféle témából fejtörőt adva a lakosságnak.

Nagy érdeklődést mutatnak a helyiek a kvíz iránt, minden alkalommal többtucatnyian töltik ki, volt, hogy 90 megfejtés is beérkezett. A helyes megfejtők között minden forduló után három ajándék-könyvet sorsolnak ki a szervezők a magyar irodalom klasszikusai közül.

Kutas Tibor polgármester elmondta, hogy talán sikerül a játékkal az egymás közötti fizikai távolságot valamelyest szellemi közelséggé változtatni, és lehet egy olyan pozitív hozadéka a település múltjára való vissza­tekintésnek, hogy e tudás birtokában a jelent is könnyebb lesz megérteni.

Helyismereti kvízt szervezett az önkormányzat. A képen Tetézi Attila, a szervező látható
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!