galériákkal

2020.01.23. 14:00

Kiskunhalas legrégebben alakult zenekarát díjazták

Díjátadás, meglepetés zenei produkció és kiállításmegnyitó színesítette a magyar kultúra napja alkalmából szerda este rendezett városi ünnepséget a Közösségek Házában.

Mester-Horváth Nikolett

Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a kultúra a hétköznapok egyhangúságából kizökkenti az embert, könnyebbé teszi a lelkünket és fűszerezi az életünket.

– Mi, halasiak szerencsések vagyunk, mert az elmúlt években olyan pezsgő kulturális élet volt városunkban, amit bármely, jóval nagyobb település is megirigyelhet. Mindebben meghatározó szerepe van az itt dolgozó, tevékenykedő embereknek – hangsúlyozta Szécsiné Rédei Éva.

Tavaly decemberben a képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy a háromévente odaítélt Kiskunhalas Város Közművelődéséért Díjat idén Szűcs Sándor és a Szilaj Citerazenekar kapja meg. Az elismerést a kultúra napi ünnepségen Fülöp Róbert polgármester adta át Szűcs Sándornak.

Az 1972-ben alakult Szilaj Citerazenekar tagjai a hagyományőrzést tekintik legfontosabb feladatuknak. Repertoárjukban elsősorban alföldi népdalok, köztük Kiskunhalas és környékén gyűjtött alkotások szerepelnek. A város legrégebben alakult együttese fennállása alatt többször szerzett kiváló, illetve arany okleveles minősítést a különböző országos szakmai vetélkedőkön. A halasi citerások a hazai fellépések mellett játszottak már Németországban, Lengyelországban, Erdélyben és Lettországban is.

A díjazottaknak egy meglepetés citeraprodukcióval kedvestek a Halasi Népdalkör, valamint a balotaszállási, a mélykúti és a kunfehértói citerazenekar tagjai.

Hagyomány, hogy a magyar kultúra napján megnyílik egy kiállítás a Közösségek Házában. Idén Kiskunhalas 2020 címmel nyílt tárlat azoknak az alkotóknak a műveiből, akiknek képei bekerültek az ez évi hivatalos kiskunhalasi falinaptárba. – Tavaly merült fel az ötlet, hogy helyi művészek egy-egy alkotása kerüljön a 12 hónap oldalaira. Gyönyörű, hogy tizenkét teljesen különböző kép született városunkról – mondta megnyitó beszédében Nagy-Apáti Ivett, a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!