nagykőrös / GALÉRIÁVAL

2020.01.23. 11:34

Az élet szépségeit mutatja meg festményein Somlyai Péter

Somlyai Péter festőmester műveiből nyílt kiállítás Technikák és színek játéka címmel kedden Nagykőrösön, az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában. A Magyar Kultúra Hete programsorozaton belül megnyílt tárlaton a csaknem 200 művet jegyző nagykőrösi képzőművész mintegy 60, különböző technikával készült alkotása tekinthető meg február 14-ig.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Somlyai Péter nagykőrösi festőmester változatos technikákkal készült festményeiből nyílt tárlat kedden az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában, a Magyar Kultúra Hete programsorozat keretében. A kiállítást Juhász Nándor, az intézmény vezetője nyitotta meg és méltatta a nagykőrösi alkotó életművét.

Somlyai Péter eredetileg asztalos mesterséget tanult, ezzel a szaktudással ma már családja szükségleteit elégíti ki és maga készíti a kereteket festményeihez. Részt vett Rácz József nagykőrösi festőművész által vezetett képzőművészeti körben, 6B-s ceruza, szén, akvarellfesték és pasztellkréta használatával fejlesztette művészeti tudását. Első alkotása az 1970-es években szénnel készült, melynek témája egy lányportré volt. Somlyai Pétert kedvenc festészeti eszközei az olaj, az akril és az akvarell.

Juhász Nándor a megnyitón elmondta, hogy Somlyai Péter a Nagykőrösi Konzervgyárban dekoratőrként dolgozott, Munkája során üvegtáblára Konzerv Jancsi logóját festette, mely egy világító doboz tetején hirdette szerte Európában a konzervgyár termékeit, ezen kívül a plakátokért is ő volt felelős, melyeket Aranyos Dezsővel együtt készített.

Az elmúlt 10 évben leérettségizett és esti tagozaton grafikusi és festőművészeti iskolában tanult, ahol kortárs művészektől sajátíthatta el a festészet fogásait. Itt szerezte meg grafikus és festőművész bizonyítványát is.

Két évig Simon M. Veronika Cserháti-, Munkácsy- és Holló László-díjas grafikus és festőművész kurzusain is részt vett, ahol speciális festőmester diplomát szerzett. Somlyai Péter kérdésünkre elmondta, hogy már fiatalkorában nagyon vonzódott a festőművészethez, már asztalos tanuló korában nagy érdeklődéssel olvasta a nagy festők életrajzait, a művészeti albumokat és művészkörbe járt.

A festőmester elmondta, hogy a realista iskola és az impresszionizmus mestereinek hatása köszön vissza festményeiről, de használ olyan modern technikákat is, mint a három dimenziós nyomtatás és előfordul, hogy kártyával vagy kézzel viszi fel a festéket a vászonra. Jelentős hatással volt rá Munkácsy, Pál László, Szinyei Merse Pál, Cézanne és Renoir és mesterei, Simon M. Veronika és Kovács Zoltán János. Több kiállítása volt már, többek között Budapesten, Székesfehérváron, Nagykőrösön, Tatán, Sátoraljaújhelyen és Fehérvárcsurgón.

A festőmester élet- és szakmai útját a folyamatos és tudatos fejlődés jellemzi és ennek megfelelően határozza meg céljait is. – Ha Isten engedi, szeretnék sokat fejlődni, tudásomat magasabb szintre emelni és átadni, minél több alkotást létrehozni – mondta Somlyai Péter.

A tárlat február 14-ig látogatható.

A színekben gyógyító erő rejlik

Elmondása alapján szinte minden megihleti Somlyai Péter, művei közt láthatunk tájképet, portrét és csendéletet, de szerinte komolyabb kihívást a portréfestés és az épületek ábrázolása jelent. Azt megosztotta, hogy milyen eszme vezérli az ecsetet fogó kezét. – Nem az elvont dolgokat, hanem az élet szépségeit szeretném megmutatni az embereknek a festményeimen keresztül – vallja az alkotó, akinek minden művén visszaköszön ez a törekvés, például a színek speciális alkalmazásában is, mert a színekben és azok sorrendjében gyógyító erő rejlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!