Kecskemét / galériával

2019.12.07. 17:25

Ugray Zsuzsa grafikáiból nyílt tárlat

Táj-Tér-Kép címmel nyílt tárlata Ugray Zsuzsa grafikusművésznek pénteken a kecskeméti Hírös Agórában. A természetet megidéző alkotásai az év végéig láthatók. A kiállítást a Hírös Agóra és a Kecskeméti Képzőművészek Közössége közösen szervezte meg.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Ugray Zsuzsa kalandos utat járt be a képzőművészeti pályáján. 1966-ban Kecskemétről Lajosmizsére költöztek, az általános iskola 2. osztályát már ott kezdte meg. Gyermekkori élményei nagy része is a kisvároshoz kötődik. A középiskolás diákként Szappanos István rajzszakkörébe járt, ott ismerkedett meg Farkas Antal Jamával és Vass-Eysen Ervinnel. Később Jamával együtt járt a budapesti Kisképzőbe, azaz a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába. Ez az iskola alapvető irányt szabott további életének, a négy év meghatározóvá vált szakmai pályáján. Ugray Zsuzsa évek óta aktív résztvevője az Öreghegy alkotótelepnek, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámával rendelkező hegyoldalában található. A gyönyörű környezet azonban nem a konkrét témát, hanem az alkotó energiát adja számára, és lelki tájakat hívja elő – olvasható a tárlatra készült kiadványban, melynek előszavát Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetője írt.

Több diplomát is szerzett művészeti és tanári vonalon. Kipróbálta a rajzfilmet, dolgozott tervező grafikusként, kiállításrendezőként, grafikusként, tanított és tanít is középiskolában.

Az idén 60. születésnapját ünneplő grafikusművész kiállítására nagyon sok pályatársa és művészbarát érkezett, akik együtt ünnepeltek vele. A megnyitón elsőként Németh Ábel, a Hírös Agóra munkatársa szólt arról, hogy miért nem paravánokon állították ki a képeket. A falakra aggatták valamennyit, így nemcsak közelről, hanem távolról is jól szemügyre lehet venni őket. Közelről látszanak az apró gesztusok, míg messziről a tér élménye engedi alakulni a táj-tér-képet.

A grafikusművész munkásságát és alkotásait Ulrich Gábor képzőművész, Balázs Béla-díjas filmrendező méltatta. A megnyitót követően Ugray Zsuzsa kötetlen beszélgetésre invitált mindenkit, egy-egy pohár finom ital mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!