Mácskovics Szabolcs

2019.10.20. 15:30

A halasi zeneszerző dalai vidéki és országos tévéműsorban is szólnak

Már gyerekként zenekarban játszott, tizenévesen pedig saját dalt írt Mácskovics Szabolcs. A zeneművészeti egyetemre elsőre nem vették fel, utána egy évig szinte mindennap gyakorolt. Nem hiába, idén diplomázott jazz zeneszerzés-hangszerelés szakirányon.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A halasi születésű fiatal zeneszerző, Mácskovics Szabolcs volt a vendége a Forrás-Új Tükör Klubnak pénteken este a Közösségek Házában, ahol a beszélgetés mellett az édesapjával közösen előadott zeneszámokat is meghallgathatták a jelenlévők.

Mácskovics Szabolcs mondhatni zeneszerető családba született, hisz édesapja, Mácskovics László dobos volt. A fiatal tehetségből azonban nem az ütős hangszer váltotta ki a zene iránti lelkesedést, hanem a zongora, ami későbbi zeneszerző munkájához kiváló választásnak bizonyult.

Az együtt muzsikálás örömét az édesapjával közös zenélések mellett az általános iskolás éveiben is kipróbálta, hiszen tízévesen már zenekarban játszott. Középiskolás korában hangszereléseket és saját dalt is írt. – Akkoriban a halasi Rézangyalok nevű zenekar billentyűse voltam és tizenöt évesen írhattam hangszereléseket egy karácsonyi műsor dalaihoz. A következő évben pedig egy saját szerzeményemet adtuk elő a zenekarral – emlékezett vissza Mácskovics Szabolcs.

Elhatározta, hogy zenei pályán szeretne elhelyezkedni. Érdeklődésének középpontjába a klasszikus és a könnyűzene ötvözete, illetve a rögtönzés lehetősége miatt a jazz került.– Az egyértelmű volt, hogy a rendvédelmi szakközépiskola elvégzése után nincs meg az a tudásom, amivel a zeneművészeti egyetemre bejuthatnék, így először egy OKJ-s képesítést szereztem jazz-zongora szakon Székesfehérváron – mondta Mácskovics Szabolcs.

A hároméves képzés után felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol a második rostán nem jutott túl. – A kudarc erőt és ösztönzést adott arra, hogy komolyan vegyem a felkészülést. A következő évben heti hét napon át, három tanárhoz jártam és több órát gyakoroltam. Másodszorra már felvettek az egyetem jazz zeneszerzés-hangszerelés szakirányára és idén le is diplomáztam – mondta a fiatal zeneszerző.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az egyetemi évei alatt egy véletlen találkozásnak köszönhetően megismerkedett az alkalmazott zeneszerzéssel, ami azóta több sikert hozott a számára. – Egy vonatúton beszélgetésbe elegyedtem egy fiatal filmrendezővel, aki felkért, hogy készítsek zenét a diplomafilmjéhez. Ekkor fordult az érdeklődésem az alkalmazott zeneszerzés felé, ami művész- és reklámfilmek, tévéműsorok, rádiójátékok hanganyagának megalkotását jelenti. Azóta a Szegedi Televízió egyik műsorának is én készíthettem el a teljes zenei arculatát. Idén pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a Duna Televízió dokumentumfilm sorozatának szerezhettem a főcímzenéjét – mondta Mácskovics Szabolcs.

A zenei alkotás mellett a fiatal tehetség jelenleg egy herceghalmi általános iskolában szolfézst és zongorát oktat, valamint a gyerekkórust vezeti, amit a zeneszerzéshez hasonlóan izgalmas feladatként él meg.

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete díjazta

A jazz, illetve igényes könnyűzenei műfajokban alkotó 40. életévüket még be nem töltött szerzőket immáron nyolc éve jutalmazza a Magyar Zeneszerzők Egyesülete az Orszáczky Miklósról elnevezett díjjal. A százezer forinttal is járó elismerésre az előző évben bemutatott alkotásukkal pályázhattak a fiatal tehetségek. Az egyesület elnöksége idén egyhangúlag Mácskovics Szabolcs A Mysterious Journey című kompozíciójának ítélte a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!