Kecskemét

2019.09.13. 20:00

Összművészeti kiállításon kapcsolódik össze Lesznai Anna és Zoób Kati életműve

Csütörtöktől látogatható Lesznai Anna és Zoób Kati divattervező Ki látott engem? című közös tárlata Kecskeméten, a Cifrapalotában. A balatonfüredi Vaszary Galériában tavaly bemutatott nagyszabású kiállítás az év végéig nézhető meg. A bemutatott műtárgyak a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a hatvani Hatvany Lajos Muzeális Gyűjteményből, valamint köz- és magángyűjteményekből származnak.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Lesznai Anna költő, író, grafikus és iparművész 1885-ben született Alsókörtvélyesen, földbirtokos családba. Fiatal éveinek élményvilága egész életét végigkísérte, apja birtokán parasztasszonyoktól tanulta meg a nép hímzést és ismerkedett meg azokkal a természeti motívumokkal, melyek grafikai és iparművészeti munkáiban rendre visszatérnek. Hatvany Lajos unokatestvére, aki elhelyezte első verseit a Nyugat folyóiratban. Közel állt a Nyolcakhoz, a legjelentősebb hazai avantgárd művészeti csoporthoz, melynek tárlatán 1911-ben folklorisztikus ornamentikájú textíliákkal szerepelt. Több első kiadású Ady-kötet (melyek közül néhány a kiállításon is megtekinthető) címlapját is Lesznai tervezte. A legjobb hazai költőnők közt tartják számon, aki több mesekönyvet is írt, meséit, a könyvek borítóit maga illusztrálta. Ezek és iparművészeti alkotásai, textíliái a magyar népművészet stíluselemeit és gazdag színvilágát viselik magukon, melyek a magyaros szecesszió jeles képviselőjévé avatták. Szecessziós stílusú textíliáit gyakran publikálták művészeti folyóiratokban. A művész 1919-től 1930-ig bécsi emigrációra kényszerült, majd az 1930-as végétől ismét emigrált, ezúttal az Egyesült Államokba, ahol művészetet oktatott és ott élt 1966-os haláláig.

Zoób Kati magyar iparművész és divattervező, a nemzetközi hírű Katti Zoób márka megalapítója, aki 2018 tavaszán mutatta be Haute Couture kollekcióját, melyben Lesznai Anna meséje, a Szamárbőr királyfi motívumai jelennek meg. Az eredetileg Balatonfüreden megrendezett kiállítás darabjainak megalkotásában a divattervezőt Lesznai Anna életműve is inspirálta, a bemutatott ruhák reflektálnak életművére. A kiállításon Lesznai Anna különböző műfajai egymásba szövődnek, megjelennek a mesék, versek, illusztrációk és iparművészeti tervek. A tárlat installációjában szavak, szövegekkel, textilek, óriásnyomatok, tapéták és vetítéssek reflektálnak egymásra. A modern technika segítségével összeolvad és két korból származó életmű. A kiállítás a két történelmi kor és a két alkotó családi múltjába is bepillantást enged. Fotókkal és szövegrészletekkel idézik fel az író életútját, Zoób Kati pedig nagymamája történetén keresztül mutatkozik be és tárja fel azt a világot, melybe divattervezői gyökerei nyúlnak.

Az eseményen a Novum Kamarazenekar játszotta Vivaldi C-dúr Concertóját, majd dr. Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese, a tárlat egyik kurátora tartotta meg a szakmai megnyitót. Török Petra a sors ajándékának nevezte a kiállítást és felidézte a megvalósulásához vezető, évtizedek során történt szerencsés véletlenek sorozatát. Zoób Kati köszöntőjében elmondta, hogy Lesznai Anna munkái tökéletesen megmutatják, hogy környezetünk formái hogyan válhatnak csodálatos díszítő motívumokká. Hangsúlyozta: életműve tanulsága, hogy a legnagyobb bajban is dolgoznunk kell, ebből erőt meríteni és építkezni. Üzenete, hogy a jövő hagyományait mi hagyjuk örökül. Zoób Kati Lesznai Anna mese- és otthonról jövő erős szeretetvilágát saját családjának üzeneteivel fűszerezve fordította át a ruha nyelvére.

A kiállítás december 22-ig hétfő kivételével 10 és 17 óra között látogatható.

Nem hagyhatják ki a kiállítást a kecskemétiek

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében felidézte, hogy Balatonfüreden tekintette meg az eredeti kiállítást és akkor döntötte el, hogy elhozza Kecskemétre. Elmondta, hogy kiváló alkalom a kiállítás a fiatalok megszólítására, mert új köntösben tárja elénk a művészet világát és sok szállal kötődik Kecskeméthez, a város szecessziós értékeihez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!