Keleti Mária

2019.08.27. 20:00

Az álmokat és a valóságot együtt jeleníti meg festményein

Keleti Mária tiszakécskei festőnő mindig örömmel megy Városföldre. Az elmúlt években nagyon megszerette a községet, a Klubkönyvtárban a tanév ideje alatt gyerekeknek tart festő szakkört. Saját alkotásaiból pedig a napokban második alkalommal nyílt tárlata.

Sebestyén Hajnalka

Keleti Mária (jobbról) alkotásait Tóthné Vén Nikolett mutatta be

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A kiállítás megnyitóján Tóthné Vén Nikolett, a Klubkönyvtár igazgatója méltatta a festőnőt. Keleti Mária festés iránti vágya már gyermekkorában megmutatkozott, ám az élet úgy hozta, hogy csak 40 évesen kötelezhette el magát szenvedélye, a festés mellett. Először autodidakta módon, minden ismeret nélkül használta a festéket, maga kísérletezgetett a színkeveréssel. Később a Kinva Art művészakadémián belül Nagy Krisztián vezette be a festészet világába. Sosem vallotta magát festőművésznek, egyszerűen csak azt adta, amije van. Az elmúlt 20 évben több mint háromszáz festményt alkotott. Fest olajjal, akrillal, vászonra és farostra, és gyakran alkalmaz vegyes technikát. Eszközökben sem válogat: fest ujjal, festőkéssel, fóliával, fültisztító pálcikával, késsel-villával, mikor miben éri el a hatást.

Tóthné Vén Nikolett hozzátette, számára az az igazán megkapó és egyedi Keleti Mária festészetében, ahogyan az álmokat és a valóságot egyszerre tudja a képein megjeleníteni. A képei mindig új és új élménnyel ajándékozzák meg. Bízik benne, hogy a festőnő az emberi kapcsolatain keresztül is érzi, hogy milyen nagy tiszteletnek örvend Városföldön.

Keleti Mária kiállítása két részre osztható. Egyrészt az aulában kiállított festmények Városföld jellegzetes épületeit, pontjait örökítette meg, míg a nagyteremben bemutatott képek az élet más-más területeit idézik meg.

Keleti Mária (jobbról) alkotásait Tóthné Vén Nikolett mutatta be
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az alkotó saját elmondása szerint, nem szereti a kiállításokat, éppen ezért nem meglepő, hogy eddig mindössze négy volt neki, ebből kettő Városföldön. A falunapi felkérésnek azonban szívesen eleget tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!