Kecskemét

2019.07.05. 13:47

Az egyensúlytalanság volt a központi téma

Immár tizenhatodik alkalommal táboroztak és alkottak szobrászok és festőművészek a kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban.

Hraskó István

Az alkotótáborban a művészek elsajátíthatják a hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók használatát

Forrás: Petőfi Népe

Az acélszobrász alkotótelepet 2004 óta minden évben megszervezik az Izsáki úti gyártóközpont területén. A művésztábor különlegessége, hogy a résztvevők gyári-üzemi körülmények között dolgozhatnak, a KÉSZ gépparkját és az ottani acél és fém alapanyagokat felhasználva. A telephelyen a művészek elsajátíthatják a különböző fémmegmunkáló eszközök – hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók – használatát, belekóstolhatnak a CAD tervezés rejtelmeibe, tapasztalatokat szereznek a programvezérelt CNC-gépek, vagy éppen a szemcseszóró működéséről, és általában az acéliparról. A hegesztő, lakatos, marós szakemberektől közvetlen szakmai segítséget kaphatnak, és mérnökök, technológusok tanácsokkal szolgálnak a különböző acél anyagfajták helyes megválasztásában, a megmunkálásban. Így születnek a több száz kilogrammos, vagy éppen a műszerészi pontossággal megmunkált kisméretű szobrok, installációk.

Az alkotótáborban a művészek elsajátíthatják a hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók használatát
Fotó: Petőfi Népe

Négy-öt éve az alkotótábor tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé, jó pár festőművész, grafikus, fotós használta már ki az alkalmat, hogy művekkel gazdagítsa a szimpoziont. Ebben az évben is csatlakoztak festőművészek a szobrászokhoz. A két hét központi témájául ezúttal az egyensúlytalanságot választották a szervezők; arra kérték a művészeket, hogy mutassák be, nekik mit jelent a kibillent világkép, az egyenlőtlenség, hogyan élik meg társadalmunk, környezetünk gyors átalakulását.

Az alkotótábort záró kiállítást pénteken 17 órakor nyitják meg az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Kecskemét, Izsáki út 8/D).

Megtekinthető augusztus 9-ig, naponta 8 és 17 óra között, hétvégéken is.

Festőművészek is érkeztek a táborba

A tizenhatodik kecskeméti acélszobrászati alkotótábor résztvevői: Barabás Márton képzőművész, Barabás Zsófi festőművész, Majoros Gyula képzőművész, zenész, dr. Balázs Péter képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens, Rabóczky Judit Rita szobrászművész, Ecsedi Zsolt szobrászművész, Gwizdala Dáriusz szobrászművész, Verebics Ágnes festőművész, Fock Máté képzőművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!